Pismo hirurga iz Novog Pazara: Svega je tu bilo, predsedničePobuna lekara OB Novi Pazar protiv direktora dr Meha Mahmutovića na Fejsbuku, počela je jučerašnjom objavom dr Enesa Zogića, koji je na svom profilu objavio pismo predsedniku Republike Aleksandru Vučiću.

Nakon pozdrava predsedniku, hirurg iz Novog Pazara napisao je: “Svega je tu bilo, predsedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavešteni. Nažalost, još uvek se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvesno da taj broj prelazi cifru 300. Razlog tome takođe dobro znate. I ovom prilikom duboko saosećam sa bolom mojih sugrađana i Sandžaklija, ma koje vere ili političke opredeljenosti bili. Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od kovida 19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena, kao da nisu punopravni građani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali!”

Zogić je u svom pismu podsetio Vučića da je dr Meho Mahmutović koji se nakon zdravstvenog oporavka vratio na mesto direktora OB Novi Pazar direktno odgovoran jer nije na vreme organizovao zdravstveni sistem, što je i sam predsednik u svom gostovanju na RTS-u potvrdio i još dodao da Mahmutović nije bio spreman, nije umeo da prepozna situaciju i nije kako treba postupio sa traženjem pomoći od Vlade Republike i Ministastva zdravlja.

Dr Zogić je u svom pismu takođe rekao:

“Odgovorni su Ministarstvo zdravlja, uprava OB Novi Pazar i direktor Mahmutović, njihov je to propust zbog čega je između ostalog i došlo do peticije sa preko 2.800 potpisa mojih kolega za njihovu smenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7, ili nekada 12 obolelih, direktor Meho Mahmutović, pa i vaš potpredsednik Vlade iz Sandžaka, obmanjivali su i nas i celu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se ništa drastično ne dešava. A svako iznošenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i  raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 obolelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom!”

Na kraju svog obraćanja predsedniku Vučiću dr Zogić kaže:

“Na kraju vam moram reći još i ovo. Moje učešće u protestu zdravstvenih radnika u toku posete premijera i ministra zdravlja našoj bolnici, vaš potpredsednik Vlade iz Sandžaka je okarakterisao kao politikanstvo i da sam ja neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar. Predsedniče, evo vama i svima koji čitaju, u Allaha se dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao što nije ni sada! Ne želim da budem direktor bolnice i neću to ni biti! Neću, zato što u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata! Ja sam, i ostaću samo hirurg koji leči svoj narod najbolje što ume! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju čast i svaku ovde napisanu reč!”

Ubzro nakon dr Zogića, javnosti se na Fejsbuku obratio i anesteziolog Mithat Mušić, on je rekao da je povod za njegovo obraćanje građanima bol žrtava, suze i uzdasi njegovog naroda, naglasio je da pod njegovim narodom smatra i Srbe i Bošnjake. On je citirao Duška Radovića: “Mnogi nesposobni ljudi su daleko dogurali. Ko je nesposoban može raditi sve. Sposobni rade samo ono što umeju.” A onda je jasno naglasio da se ovim citatom aludira na direktora OB Novi Pazar dr Meha Mahmutovića.

”Naš direktor je bio i gradonačelnik grada Novog Pazara, jedno vreme radio je u PIO fondu i u Ministarstvu Zdravlja i u međuvremenu doktorirao”, podsetio je dr Mušić. On se direktoru OB Novi Pazar izvinio ako je zaboravio neko zvanje, i rekao da je on obični anesteziolog i da mu ništa od ovoga ne bi smetalo da se nije njegovom narodu desilo ono što se desilo. Mušić tvrdi da se sve desilo upravo neodgovornošću Mahmutovića ”zbog neorganizovanosti, neznanja i nesposobnosti njega i uprave”.

“Mnogi naši sugrađani platiše glavama. Sve ste okrenuli naopačke u bolnici, dno vam na vrhu stoji. Bilo je i načelnika službi koji nisu smeli da stanu ispred svog kolektiva i koji su pobegli glavom bez obzira, neka im je na čast. Niko nema više od jednog života. Ali ima mnogo onih koji, pored svoga, troše i nekoliko tuđih života. Stidi se vladajuća Srbijo… Kakvu nam Vi to poruku šaljete? Zar nije bilo dosta žrtava u Sandžaku? Zašto nam vređate inteligenciju i pljujete nam u lice, podmećući nam kao kukavičje jaje starog-novog direktora”, zapitao se anesteziolog.

Na kraju pisma, Mušić se obratio direktoru Mahmutoviću:

“Od Vas je bilo moralno da date ostavku, a moralno je i da Vas smene. Minimum ljudskog dostojanstva i časti mi nalaže da dignem glas protiv Vas kao direktora i rukovodioca, kao čovek me ne interesujete. Narode moj, ako vas boli svaki izgubljeni život i svaka nepravda, vi ste moja braca.”

Anestezilogu Mušiću ovo nije prvo obraćanje građanima Novog Pazara preko Fejsbuka, on je još u junu neposredno pred parlamentarne i lokalne izbore javnost obaveštavao da se koronavirus vratio na velika vrata u Novi Pazar i molio građane da se čuvaju i poštuju mere, jer nadležni organi javnost ne obaveštavaju o pravoj situaciji u ovom gradu.

Izvor: Nova.rs