Vučić uhvaćen u laži o trgovini oružjem s Jermenijom



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na joj konferenciji za štampu da do 2017. godine iz Srbije je bilo "nula izvoza oružja" za Jermeniju, međutim ranija izjava ministra u vladi naprednjaka Rasima Ljajića demantuje Vučićeve tvrdnje.

Predsednk Srbije je ranije izjavio da je u maju 2012. godine Vlada Srbije na čelu sa Mirkom Cvetkovićem donela zaključak da je saglasna sa ministarstvom ekonomije da se izvozi oružje za potrebe državnih organa Republike Jermenije.

“Sve do 2017. imali ste 0 izvoz za to područje”, rekao je Vučić.

Međutim izjava ministra trgovine Rasima Ljajića stara svega par dana demantuje ovu Vučićevu tvrdnju. Naime, Ljajć je, upitan o spornom oružju koje se pojavilo u jermensko-azerbejdžanskim sukobima rekao “moguće da je izvezeno iz Srbije 2015. godine”.

“U 2020. godini, u maju i junu, Srbija je odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju i u pitanju je bila municija za puške i pištolje. U ranijem periodu, 2015. godine, mislim da je bilo i izvoza te vrste naoružanja o kojoj govori Azerbejdžan”, izjavio je Ljajić za Radio Slobodna Evropa . “Ugovore koji su od 2015. godine, bilo je ugovora i iz 2016. i 2017. godine, moguće je da je tada bilo izvoza i te vrste naoružanja”.

“Vučić lažima prikriva aferu”

“Vučić je opet besmislicama i lažima pokušao da zameni teze i da umesto da se javnosti obrati na temu krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem u slučaju privilegovanja firme finansijera njegove stranke Slobodana Tešića, pokušava da kriminalizuje i optuži za laž bivšu vlast, izjavio je za Nova.rs Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke komentarišući pomenuti zaključak.

“Neshvatljivo je da predsednik države nedeljama o ovoj skandaloznoj aferi ćuti i prikriva tu činjenicu iznošenjem ovakvih besmislica. Podsećam da sam u režimskim tabloidima nakon konferencije za novinare na kojoj sam izneo detalje te afere prvo optužen da sam izvozio oružje u Azerbejdžan, a sada su se dosetili da me optuže za izvoz oružja i u Jermeniju. Radi se o očigledno očajničkim potezima režima čiji kriminal je do kraja ogoljen u ovoj aferi”, kaže Tadić.

Upitan o kakvom je zaključku reč, on kaže da “‘dokaz kojim je Vučić mahao nije dozvola za izvoz oružja”.

“To je odluka na osnovu zahteva ministarstva ekonomije da se ubuduće o izvozu oružja u Jermeniju izjašnjava i to ministarstvo, pored drugih nadležnih. Nikada nijedan komad oružja ili vojne opreme nije izvezen na osnovu te odluke, a nije ni mogao biti, jer to ni nije odluka o izvozu, već o budućem traženju mišljenja i tog ministarstva. Posebno je komično što je mahao odlukom donetom 24. maja 2012. kada već nekoliko meseci nisam bio predsednik države i nekoliko nedelja pre kraja mandata vlade koja je donela tu odluku”, rekao je Tadić.

Izvor: Nova.rs