Stevanović: Nema novca za maske za đake, ali za tenkove ima



Ministar prosvete Mladen Šarčević je na konferenciji Kriznog štaba izjavio da će roditelji nabavljati maske deci zato što, kako je istakao, država nema sredstava za to. Na ove reči reagovala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Ana Stevanović, koja je u izjavi za Nova.rs naglasila da je u pitanju neviđena drskost ministra prosvete.

Na sednici Kriznog štaba saopšteno je da je odlučeno da će maske biti obavezne za osnovce i srednjoškolce u školama od septembra, a na pitanje ko će obezbediti maske i sredstva za dezinfekciju, Mladen Šarčević je rekao da će roditelji sami morati da se snalaze i obezbede decu u tom pogledu, jer “država nema budžet za takve stvari”.

“To je ‘igra ogromnih brojeva’, da država na dnevnom nivou obezbeđuje maske za 1,6 miliona učenika i studenata. Škole će nabaviti jednu rezervnu količinu maski što valja da se ima”, rekao je između ostalog ministar prosvete.

Upravo na te reči regovala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Ana Stevanović, koja je u prethodnom sazivu Skupštine bila članica odbora za prava deteta.

“To je neviđena drskost jer ista ta Vlada u kojoj on sedi izdvaja milijarde evra državnog, odnosno novca svih nas, za sisteme odbrane, migove, tenkove i oklopna vozila, a onda se drsko ističe kako nema novca za maske za osnovce koji, kako je najavljeno, prvog septembra treba da krenu u školu. Kako sam u prethodnom sazivu Skupštine bila članica odbora za prava deteta, neverovatno mi je da država bez ikakvog osećaja za roditelje i zdravlje njihove dece stavlja na poslednje mesto, dok istovremeno nemilice troši novac na gluposti”, objašnjava Stevanović za Nova.rs.

Ona dodaje “da je nekoliko hiljada nepismenih botova režima zaposleno u državnim službama, pa čak i u Skupštini i da su za to debelo plaćeni”.

“A sve što rade je botovanje i pljuvanje po svima nama koji kritikujemo vlast. Samo od njihovih plata bismo imali maske za nekoliko godina. Da ne govorimo o ostalim higijenskim i sredstvima za dezinfekciju. Veliki broj škola u manjim opštinama i selima i dalje nema toalet, a sapuni i ubrusi kao da koštaju suvoga zlata. Svakoj normalnoj Vladi bi zdravlje dece i njihovo obrazovanje bio apsolutni prioritet, ali pošto naša obezbeđuje samo ‘svoju decu‘ kao što im slogan sam kaže, jasno je da su njihova zaštićena i udomljena, a naša i sva druga neka se snalaze kako umeju. Svaki put uspeju da pomere granicu u svojoj bezobzirnosti i potpunom odsustvu svesti o prioritetima”, zaključila je Stevanović.

Podsetimo, na konferenciji Kriznog štaba, dr Dariji Kisić Tepavčević i dr Predragu Konu pridružio se i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je govorio o tome na koji način će se odvijati nastava u školama u predstojećoj školoskoj godini. Naime, kako je rečeno, od septembra će đaci od prvog do petog razreda morati da sede četiri časa dnevno u klupama, pod maskama, a bavljenje kolektivnim sportovima im se ne preporučuje.

Izvor: Nova.rs