“Železara ‘ležerno’ priznala da nas truje i nikom ništa”Na društvenim mrežama buru su izazvali prizori smederevske crne prašine. Nevladine organizacije optužuju Železaru za enormno zagađenje i "ekološki terorizam". Ovaj gigant se, po svemu sudeći, ne uzbuđuje zbog takvih optužbi. Iz Železare stiže ležeran odgovar - "prašina se pojavila usled pretovara rude". Iz te rečenice čitamo da oni ne poriču da imaju veze sa zagađenjem. Ipak, građani, oni koji udišu crnu prašinu, nemaju ništa od tog svojevrsnog priznanja, njima su potrebna konkretna rešenja.

Dok nevladin sektor oštro konstatuje da je reč o ugrožavanju života, od nadležnih iz kompanije HBIS Group Serbia stiže odgovor koji praktično sve svaljuje na “meteorološke uslove”.

“HBIS Serbia je 24. jula 2020. godine krenula sa upotrebom aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene. Iz ovog razloga, pored postojećih mera koje HBIS Serbia inače sprovodi, propisane su nove mere prevencije za suzbijane prašine. Pojačana kontrola pretovara, kao i dodatno kvašenje pri manipulaciji ovom rudom pokazali su rezultat, ali u noći između 29. i 30. jula, dogodio se incident usled promene meteoroloških uslova (pada pritiska i vetra), kada je došlo do širenja prizemne prašine ka najbližim kućama”, naveli su za Nova.rs u pisanom odgovoru.

“HBIS Serbia je, odmah po dobijanju saznanja o ovom problemu pojačala sve mere, kako bi eliminisali prizemnu prašinu, koja ima mogućnost razvejavanja pri određenim meteorološkim uslovima. Pored toga, istovar ove aglorude vršiće se ubuduće samo tokom dana, kako bi praćenje meteoroloških parametara koji mogu uticati na širenje prašine, bilo najbolje”, obećavaju u Železari.

Smederevski Pokret “Tvrđava” prvi je podigao buru zbog crne prašine, kontaktirali su Ministarstvo ekologije i Republičku inspekciju.

Juče su na Fejsbuku obavestili javnost o tome da su ih kontaktirali meštani okolnih sela, koji su spremni da pravdu i zaštitu svog zdravlja zatraže i na sudu.

“Železara Smederevo se obratila skandaloznim saopštenjem, u kojem priznaje da je crni prah koji je prekrio Smederevo zapravo RUDNA PRAŠINA nastala pretovarom. Rudna prašina je KANCEROGENA, nekoliko studija su to potvrdile. Pravdaju se da je to ruda od novog dobavljača i da je sitnija nego inače, pa je zato rasuta po okolnim selima. Ali, nigde ne kažu da će prestati da je koriste. Naprotiv, nastavljaju sa korišćenjem, samo što će prskati sa više vode i neće to raditi noću nego danju. Ekoterorizam se nastavlja! Tužilaštvo i država ćute. Obratili su nam se meštani okolnih sela i spremni su da podnesu privatne tužbe protiv HBIS-a. HBIS je počinio delo protiv zdravlja ljudi, i to su priznali. Ovo je iživljavanje nad zdravljem Smederevaca”, ocenjuju iz loklanog pokreta “Tvrđava”.

“Ekološka katastrofa”

Lokalna organizacija “Pro.Tok21” pokrenula je kampanju “Crveni bedževi” koja skreće pažnju na problem zagađenja u Smederevu. Aktivisti nemaju baš reči hvali za način na koji se Železara odnosi prema zaštiti životne sredine. Odgovor koji je iz Železare stigao i način na koji je objašnjena pojava crne prašine vide kao dokaz da se taj gigant ne plaši eventualnih posledica i sankcija.

“To je dokaz njihove nonšalantnosti i pokazatelj da oni ne prezaju ni od državnog sistema, nadležnih organa, inspekcijskog nadzora. Na ovakvu ekološku kastrofu koja je evidentna i za koju postoje dokazi, oni odgovaraju nonšalantno, ležerno i neobavezujuće. Kao, to se desilo i neće se više desiti. Od njih smo uvek imali neke neodređene odgovore, obećanja, bajkovito obojena. Sve to pokazuje da ih nije mnogo briga za sve to”, kaže za Nova.rs aktivistkinja “Crvenih bedževa” Nataša Rašković.

Crna prašina koja je preplavila okolinu Železare nije prvi i jedini ekološki problem. Naša sagovornica ukazuje da je zagađenje redovna i dugogodišnja pojava.

“Možda se to nije dešavalo u toj meri kao pre par dana, ali ako prošetate tamo, to zna svaki građanin Smeredeva, meštani sela u blizini Železare su konstantno izloženi toj ekološkoj katastrofi. Oni leti ne mogu da otvore prozore. Njima se ta crna prašina skuplja po automobilima i vešu. O tome ima mnnogo snimaka i dokaza. Noću možete da osetite taj miris kad prođete tamo. Nije ni samo miris, taj vazduh se vidi. Onaj ko tamo ne živi želi da samo što pre prođe, da se ne zadržava. Zamislite kako je onima koji tamo žive. Situacija je alarmanta i ovo je poziv da se reaguje. Moramo spasiti te ljude”, kaže Rašković.

Ona upozorava i na to da je Smederevo grad sa vazduhom treće kategorije i to po zvaničnom izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine. Prema rečima naše sagovornice, najugroženija su naselja u okolini same Železare, ali u toku grejne sezone indeks zagađenja prelazi u crveno i u samom centru grada.

Izvor: Nova.rs, piše Bojana Milovanović