Ceca Bojković podržala protest na Filološkom



Glumica Svetlana Ceca Bojković podržala je protest profesora i studenata Filološkog fakulteta, koji se bune jer se dešavanjima u toj instituciji, kako tvrde, ugrožava autonomija Univerziteta.

Svetlana Bojković se okupljenim profesorima i studentima obratila recitujući poeziju Jovana Jovanovića Zmaja.

Svojim prisustvom skup su podržali i glumac Milan Caci Mihajlović, profesori Vladeta Janković, Biljana Stojković i Ognjen Radonjić, političar Boško Obradović, kao i predstavnici inicijative “Ne davimo Beograd”.

Neke od parola su “Stop finansijskoj mafiji na Filološkom”, “Branimo akademsku čestitost”, “Filološki nije na prodaju”, “Danas plagijator sutra akademik”.

Sa protesta je upućen zahtev da se poništi odluka kojom je stopiran izbor novog dekana, kao i da se bivša dekanka Ljiljana Marković razreši funkcije savetnika ministra prosvete.

Na protestu je pročitano i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da “akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata”.

“Sve to delom je omogućavao i smišljeno negovan organizacioni haos, koji je doveo Filološki fakultet u stanje potpunog institucionalnog i pravnog rasula. Fakultet godinama nije u stanju da donese novi statut koji bi bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Beogradu, da obavi redovne izbore za ključna tela i da ih valjano konstituiše, pa tako ni danas nema Etičku komisiju, kojoj bi mogli da se prijave slučajevi plagijata i drugih oblika neakademskog ponašanja” ističe se u pismu.

Nije nikakva tajna, kako se dodaje u pismu,  da “najveću odgovornost za takvo stanje snosi prof. dr Ljiljana Marković, koja je bila dekan od 2016. do 2019. godine, a zatim v. d. dekana do jula ove godine kada je razrešena dužnosti posle javne opomene koju joj je, zbog više povreda kodeksa profesionalne etike, izrekao Etički odbor Univerziteta u Beogradu”.

Izvor: Nova.rs