Ceca Bojković podržala protest profesora: Pobuna protiv uništavanja obrazovanja



Svetlana Ceca Bojković izjavila je za Nova.rs da je rešila da podrži protest profesora i studenata Filološkog fakulteta "kako bi ukazala na eroziju obrazovanja u Srbiji i poslala poruku da je to proces koji treba zaustaviti".

“Živimo u svetu gde je velika erozija obrazovanje, koje se svakodnevno srozava. Pojavljuju se ti neki novi fakulteti po principu – uveče prelistaš ujutro zablistaš”, podsetila je Bojković, koja je svojim prisustvom podržala skup profesora i studenata Filološkog fakulteta i istakla da je obrazovanje jedan od temelja boljitka društva.

Istakla je da je “došla sam da da podršku celoj akademskoj zajednici i Filološkom fakultetu da izađe iz krize i izbori se za svoj pravi put”.

“Treba podržati zdravo tkivo koje se trudi da naša deca budu zaista obrazovana. Verujem da ima nade, samo je potrebna borba” poručila je poznata glumica.

I njena kćerka Katarina Žutić je došla na protest da bi poslala poruku da su obrazovanje i kultura kičma i krvotok društva.

Profesorka Filološkog fakulteta Iva Draškić istakla je da se “autonomija univeziteta mora da se odbrani ne samo zarad profesora, već zarad studentata i njihove budućnosti”.

Ona je istakla da prosvetna inspekcija nije regovala povodom svim “nepočinstava i kršenje zakona bivše dekanke Marković”, ali je sada rešila da reaguje kada je trebalo izabrati novog dekana.

Draškić ipak veruje da će nadlžene institucije odreagovati na pravi način i ne želi da razmišlja da neće biti razumevanja za zahteve profesora.

Svojim prisustvom skup su podržali i glumac Milan Caci Mihajlović, profesori Vladeta Janković, Biljana Stojković i Ognjen Radonjić, političar Boško Obradović, kao i predstavnici inicijative “Ne davimo Beograd”.

Na protestu je, prenosi Nova.rs, pročitano i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da “akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata”.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd