Miljenko Smoje, dalmatinski i splitski kroničar, konačno je na svojoj Matejuški



Miljenko Smoje, dalmatinski i splitski kroničar, novinar Slobodne Dalmacije i scenarist nezaboravnih serija Naše malo misto i Velo misto, konačno je na svojoj Matejuški. 

Kipar Ante Guberina, sin čuvenog šibenskog kipara Aleksandra Ale Guberine, je kip izradio prema očevoj skici i modelu, u bronci, u sjedećem položaju s pogledom na svoj Split, prema poznatoj fotografiji Feđe Klarića na mulu Matejuške, legendarnoj lučici splitskih ribara kojima je pripadala i Smojina obitelj.

Smoje je, čim mu se otkrio spomenik, ponovo u Splitu posta faca, jer je ekipa odma nagrnila slikat se s njim, i staro i mlado, i poznati i nepoznati...

Feđa Klarić, Smojin dugogodišnji prijatelj i suputnik posebno je emotivno doživio današnji dan.

- Smoje je čitav život na Matejuški, nije se nikad ni maka, on je ode rođen. Ode mu je ribarski brod ima i otac i dida i pradida. Hvala ciloj Dalmaciji, jer Smoje je, ne samo najveći kroničar, nego najveći humanista šta je ovaj grad dao.

Njegov moto je onaj što se spominje u Velom mistu - prkos moćnome, zaštita slabome. Šta reći na današnji dan? Evo suze mi dolaze od radosti, od ponosa šta je došla čitava Hrvatska, ali ima ode svita i iz Ljubljane, Sarajeva, Kotora... koji su danas došli.

Prigrlila ga je sva publika, a to je najbolji dokaz ovog lita šta se dogodilo. Prema statistici hrvatskih izdavača knjiga među pet najprodavanijih ovog lita tri su Miljenka Smoje. Ima li većeg komplimenta? Budimo sritni šta smo živili u vrimenu Miljenka Smoje - kazao je Klarić jedva susprežući suze.

Izvor: Slobodna Dalmacija