Čupić: Tužan sam kad vidim ko je sve danas profesorProfesor beogradskog Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić izjavio je da je tužan kada pogleda ko su mu danas kolege profesori i ocenio da "elite znanja" i političke elite snose najveću odgovornost za propast društva u Srbiji.

"Da su inžinjeri u Valjevu rekli 'ne' hapšenju kolege Aleksandra Obradovića, ne bi se desilo njegovo hapšenje. Da su na VMA lekari podigli glas, ne bi im smenili načelnike. Na tim stvarima se društvo raspada", rekao je Čupić sinoć u Zrenjaninu na tribini "Zaslužujemo li bolje", koju je organizovao pokret Novi optimizam.

On je ocenio da su razorene i profesija i solidarnost, kao i "tri su sveta poziva za život: lekari, profesori i sudije, i ocenio da je društvo takvo u kakvom su stanju ta tri poziva.

Glavni urednik beogradskog dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović rekao je da je pitanje da li građani Srbije uopšte zaslužuju bolje i da li bi društvo to iskoristilo.

"Društvo je tako koncipirano da na nas u Danasu gledaju kao na heroje. Ali, mi pričamo isto i u krug, i sam sam sebi postao dosadan. Vučić je za osam godina time postigao cilj da i mi nezavisni novinari postajemo pomalo apatični", ocenio je Petrović.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić kazala je da svaki grad u Srbiji zaslužuje bolje urbaniste i arhitekte, svaka škola zaslužuje direktore a ne poslušnike, svaka ustanova kulture profesionalce, a gradjani bolji vazduh.

"To zaslužuje svaki domen života, a samo udruženi možemo da se izborimo za dignitet svake struke", poručila je Milena Dragićević Šešić.

Tribina je održana u okviru okupljanja prijatelja i saradnika Novog optimizma pod nazivom "Novi mandat optimizma", a organizovana je u saradnji sa listom Danas i Fondacijom za otvoreno društvo.

Pokret Novi optimizam potpisao je u subotu protokole o saradnji sa listom Danas, novinskim agencijama Beta i Fonet, portalom Glas Šumadije, RTV Šabac, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Građanskim inicijativama i Granskim sindikatom kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Izvor: Beta, N1 Beograd