Devastirani smo: Svedočenje lekara o katastrofi u PazaruPacijenti koji se leče u Opštoj bolnici Novi Pazar, a kojima je potreban premeštaj u neki od većih zdravstvenih centara u Srbiji, ubuduće neće moći da budu transportovani iz ovog centra bez odluke direktora ove institucije dr Meha Mahmutovića.

“O transportu pacijenata iz novopazarske Opšte bolnice u veće zdravstvene centre, od sada odlučuje vršilac dužnosti direktora te ustanove dr Meho Mahmutović, a sve uz saglanost državnog sekretara ministarstva zdravlja dr Mirsada Đerleka”, piše u dokumentu koji je u subotu iz ministarstva zdravlja došao u OB Novi Pazar, a koji je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U dopisu ovog dokumenta navodi se da se od direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, očekuje veća doza angažovanja i posvećenosti razvoju ove ustanove, a sve u cilju da se što veći broj pacijenata leči u Opštoj bolnici Novi Pazar, “jer smatramo da je zajednički interes da se olakša pacijentima iz Novog Pazara, Tutina, Raške, Sjenice, Zubinog Potoka i drugih mesta da ne moraju da putuju u Kragujevac ili Beograd ukoliko to nije strogo potrebno”, navodi se u dopisu ovog dokumenta iz ministarstva zdravlja.

Enes Zogić, hirurg Opšte bolnice Novi Pazar, komentarišući ovu odluku za naš portal, rekao je da je interesantna činjenica da se niko iz državnog vrha nije obratio potpisnicima povodom peticije 37 specijalista za smenu direktora i uprave bolnice u Novom Pazaru zbog humanitarne katastrofe koja je zadesila ovaj grad u toku epidemije kovid-19 virusa.

Sa druge strane, kaže Zogić, i ministar zdravlja i državni sekretar oglasili su se ovim dopisom zbog možda jednog ili dva neopravdana transporta u drugu ustanovu, zbog čega je neko bio ljut.

“Pa zar je to što se neko ljutio vrednije od 300 izgubljenih života naših građana, a zbog totalnog rasula i raspada našeg zdravstvenog sistema u toku epidemije u junu i julu mesecu, za šta su odgovorni direktor i uprava bolnice čiju smenu tražimo! To, izgleda, nikoga iz državnog vrha ne interesuje”, kaže Zogić.

“Ne znamo šta u suštini stoji iza ovog dopisa. Da li to što se tercijarne ustanove bune da su preopterećene poslom, te im pacijenti iz Novog Pazara predstavljaju dodatni teret, ili možda želja direktora i menadžmenta bolnice da se pacijenti iz Novog Pazara upućuju u određene zdravstvene ustanove po izboru Mehmutovića i Đerleka? Kažem, mi ne znamo, ali oni znaju na šta mislim.

Za slučaj da je ovo prvo u pitanju, rešenje je jednostavno: izgraditi klinički centar u Novom Pazaru, opremiti ga medicinskom opremom i kadrovima po svim zdravstvenim standardima prema broju stanovnika regije, i onda pacijente nećemo slati nikome. Ovako, tražite od nas da se sa Yugom 45 trkamo sa Formulom 1, a da cenu tog besmislenog poteza plaćaju svojim životima građani Novog Pazara i regije. To smo već imali u toku ove epidemije, ne ponovilo se”, naglasio je dr Zogić za Nova.rs.

“Dopis koji je od strane državnog sekretara Đerleka i ministra Lončara poslat direktoru OB Novi Pazar još jedan je primer neodgovornog i neprofesionalnog odnosa državnog vrha prema bolnici i prema građanima Novog Pazara. Dopis počinje iznošenjem podataka šta su država, Vlada i ministarstvo zdravlja uradilo za našu bolnicu po pitanju opremanja i kadrovskog popunjavanja. Neko ko ne zna pravo stanje, steći će utisak da se zaista radi o regionalnom centru koji je opremljeniji i bolji od sličnog u Nemačkoj! Istina je sasvim drugačija!”, izričit je Zogić.

On je za naš portal prokomentarisao i trenutno stanje u bolnici Novi Pazar, za koje tvrdi da je katastrofalno.

“Kao hirurg, reći ću samo o stanju na hirurgiji, koje uglavnom odslikava stanje u celoj bolnici. U zadnje dve godine je novopazarska hirurgija definitivno devastirana. Sve što se navodno radilo i uradilo za hirurgiju, samo je medijska samopromocija direktora Mahmutovića i menadžmenta bolnice, koja je za posledicu imala lažno predstavljanje i lažno prikazivanje stanja na hirurgiji.

Sticao se utisak da ima svega, da može da se operiše i radi skoro sve. Pa ako se ipak ne radi, onda se optužuju hirurzi da su lenji, da ne znaju ili neće da rade. A to nije tačno. Dovoljan je samo jedan podatak. Više od godinu dana na hiruruškom odeljenju nije urađena ni jedna laparoskopska operacija žučne kese! Ima pacijenata koji su na listi čekanja više od godinu dana. Više njih je zbog čekanja i odlaganja operacije zadobilo ozbiljne komplikacije kalkuloznog holecistita, te su morali biti podvrgnuti složenijim operacijama otvorenom procedurom”, kaže Zogić.

“Ćutimo, trpimo…”

“Bilo je među njima pacijenata uzrasta od 20 do 30 godina. Sve se moglo izbeći da su na vreme operisani, bez bespotrebnog i neopravdanog čekanja. Laparoskopska operacija žučne kese je standard u operativnom tretmanu ovog oboljenja svuda u svetu, a mi ga nismo u stanju primenjivati više od godinu dana”, priča jedan od glavnih specijalista u hirurškom bloku OB Novi Pazar.

Zogić kaže da direktor Mahmutović sve to vreme ne da ne može, nego neće da nabavi potrošni materijal za operaciju (klipsevi) i pita se kako to objasniti pacijentima koji čekaju toliko i ko će pitati direktora zašto to radi?

“Treba naglasiti da sedam hirurga pokriva rad hirurškog odeljenja 24 sata 365 dana u godini, na odeljenju sa 40 postelja, sa jednom operacionom salom u OP bloku i sve to na preko 230.000 stanovnika regije koji gravitiraju prema našoj bolnici. A kako uspevaju? Pa tako što, evo, poslednjih 10 godina rade po rasporedu rada koji je za svaki mesec, od prvog do poslednjeg dana, protivzakonit i u suprotnosti je sa odredbama zakona o radu. Ćutimo, radimo i trpimo zbog ličnog entuzijazma, ne žaleći sebe i po cenu svog zdravlja, samo da bi služba hirurgije funkcionisala i odgovorila svim zahtevima i potrebama”, priča Zogić.

Zogić je takođe komentarisao i to što je najavljeno povećanje broja zaposlenih lekara i radnika OB Novi Pazar.

Kaže da o prijemu većeg broja zdravstvenih radnika može da se govori u poslednje vreme i u toku epidemiološke katastrofe koja je zadesila ovaj grad, ali ne kao o uspehu menadžmenta bolnice, već kao o “očajničkom i iznuđenom pokušaju vrha države da se rešava situacija raspada zdravstvenog sistema, nakon što je preko 80 zdravstvenih radnika izbačeno iz stroja”.

“Morao se platiti ceh za decenijsko zanemarivanje našeg zdravstvenog sistema od strane državnog vrha, što je za posledicu imalo duplo manji broj zaposlenih zdravstvenih radnika u našoj bolnici u odnosu na bolnice po Srbiji, prema kojima je gravitirao duplo manji broj stanovnika. I koliko god da je sada primljeno lekara u radni odnos i dodeljena specijalizacija, na njih možemo računati tek za 8-10 godina koliko je potrebno da mogu dati svoj puni doprinos kao specijalisti. A šta dotle?”, pita Zogić.

Opet alarmantno u Novom Pazaru

Iako danima iz Gradskog štaba dolaze informacije da nema povećanja broja zaraženih i transportovanih iz OB Novi Pazar, dr Zogić tvrdi suprotno.

“Ono što je jako važno u ovom trenutku, u Novom Pazaru raste broj novozaraženih pacijenata i počeli su transporti covid-pacijenata sa težom kliničkom slikom u KC Kragujevac. Republički krizni štab već navodi Novi Pazar kao jedan od tri žarišta razbuktavanje drugog talasa epidemije u Srbiji. A isti ljudi su na čelu naše bolnice… i bojim se da nam preti isti scenario. U ime toga, apelujem na ministra Lončara da ispuni zahteve naše peticije, te da nakon toga u Novi Pazar pošalje ekspertski tim koji će  nas zdravstveni sistem pripremiti i organizovati za ono što najverovatnije dolazi”, kaže Zogić.

U protivnom, ako nam se situacija iz juna i jula meseca ponovi, ni za koga neće biti opravdanja, kaže Zogić.

On dodaje da je kao šlag na tortu došao dopis od ministra zdravlja i državnog sekretara, koji je “u najmanju ruku neozbiljan”.

“Evo, pozivam ministra Lončara da kao hirurg dežura u hirurškom bloku OB Novi Pazar, pa nek pokuša da sprovede ono što je sam potpisao! Da kao hirurg zove pedijatra i od njega traži dozvolu za hitan hiruruški transport pacijenta u tercijarnu ustanovu, u bilo koje doba dana ili noći, za transport čije odlaganje direktno ugrožava zdravlje i život pacijenta”, kaže Zogić.

Naravno, stav nas hirurga potpisnika peticije, jeste da i dalje radimo kao i do sada i u ovakvim uslovima, a da se o svakom transportu može naknadno raspravljati, iznositi argumente za ili protiv, za opravdanost ili ne, priča Zogić.

“Ako se utvrdi da transport nije bio indikovan ili nije prethodno odrađeno sve što je trebalo, onda treba sankcionisati te pojedinačne slučajeve. Ovako, ovim dopisom, koji je van svake pameti, generalno se ugrožava rad službi bolnice po principu vređanja profesionalnog dostojanstva i odgovornosti lekara, kao i direktnog ugrožavanja zdravlja i života pacijenata”, zaključio je na kraju našeg razgovora Enes Zogić, jedan od 37 specijalista koji su potpisali peticiju za smenu direktora OB Novi Pazar dr Meha Mahmutovića.

Izvor: Nova.rs