Kokan: Ne verujem strankama, verujem u individualnu pobunu



Ne verujem nijednoj političkoj stranci, ne verujem ni u kakve pokrete, ali verujem u individualnu pobunu. Ta vulgarna malograđanština da sačuvaju svoje plate, sendviče, poslove... postala je opasna po naše živote, kaže Kokan Mladenović, reditelj predstave "Gustav je kriv za sve" koja je sinoć u izvedbi subotičkog pozorišta "Kostolanji Deže" izvedena na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Mladenović komadom poistovećuje društvo u kom živimo sa animiranim junakom mađarskog crtanog filma “Gustav” –  prašnjavog birokratu, poslušnika fokusiranog isključivo na sopstveno postojanje, otvoreno aludirakući da smo “svi mi pomalo Gustavi”.

– Gustav je najzastupljeniji pojam u Srbiji, u milion primeraka i svi mi znamo ponekog Gustava. To vam je kao što navodno ne znate nikoga iz svog okruženja ko glasa za vladajuću stranku, a onda oni pobede sa 70 odsto glasova. Neuočavanje nakaznih procesa u društvu, i saučešništvo u istom, mora doći na naplatu – kaže Mladenović dodajući da se “od devedestih.taj račun samo gomila”.

To “gustavovsko” nemanje stava je, prema njegovom mišljenju, simptomatično za današnju Srbiju.
– Ogromna većina Srbije zbraja dane između rijalitija, ždranja i preživljavanja, bez ikakve više svesti o postojanju, bez ikakve lične hrabrosti da se utiče na sopstveni život – rekao je Mladenović.

Potencirajući nedostatak individualne hrabrosti, empatije i neispunjavanje građanskih obaveza, Mladenović je, umesto klasičnog kraja predstave, publiku ćutke ostavio u mraku. Umesto glumaca na kajronu je ispisana poruka: “Mrak je, a vi sedite. I ćutite. I ništa ne preduzimate. Niste vi krivi … zna se ko je kriv …”

Svi smo mi Gustavi.

Izvor: Nova.rs, piše Ana Lalić