Najmasovnije okupljanje građana Bora: Ovo nije protest, već vapaj za životomGrađani Bora okupili su se u velikom broju protestujući zbog prekomernog zagađenja u ovom gradu. Nezadovoljni građani navode da su problemi sa zagađanjem pojačani od kada je krajem 2018. godine kineska kompanija Ziđin postala većinski vlasnik RTB Bor, te često dolazi do zagađenja sumpor-dioksidom koje je veće od zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.

Kako javlja reporterka N1, reč je o najmasovnijem protestu koji je počeo na ulasku u grad, a zatim se kolona uputila ka Ziđinu. Prema gruboj proceni, okupilo se više od 2.000 ljudi.

Okupljeni su poručili da neće odsutati od svojih zahteva - borbe za čist vazduh, ističući da je to "vapaj za životom".

Među okupljenima je bio veliki broj predškolske i školske dece koja su skandirala "Nećemo dim", dok su stariji učesnici protesta uzvikivali "Mi smo Borani, najjači smo najjači". Nosili su transparente, među kojima i "Stop zločinu nad borskom decom".

Jedan od učesnika protesta pokazao je laboratorijske nalaze pacijentkinje iz Bora u kojima se vidi veliki sadržaj olova u krvi.

Podsetimo, protekle nedelje je gradonačelnik Bora podneo krivičnu prijavu protiv Ziđina, a pre dva dana je kineska kompanija obustavila rad topionice zbog remonta.

Aktivista inicijative "Mladi protiv aerozagađenja" Ilija Đuričić je istakao da je to trebalo da se desi mnogo ranije.

"Jedan od razloga zašto je ovoliko aerozagađenje jeste upravo to što institucije ne rade svoj posao", rekao je Đuričić za N1.

Dodao je da pritisak javnosti treba da se nastavi sve dok se ne dobiju garancije da će topionica, kada ponovo počne sa radom, raditi bez da zagađuje vazduh.

"Mi nemamo elementarne osnove da dišemo čist vazduh, na tom smo nivou", rekao je Đuričić i dodao da će doći do radikalizacije protesta ukoliko ne bude adekvatnog odgovora.

Izvor: N1 Beograd, Beta