Aktivisti probili ograde koje je kompanija Galens postavila na Fruškoj goriNekoliko stotina građanskih aktivista probilo je ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori, na parceli na kojoj radove izvodi vlasnica građevinske kompanije Galens Sanja Petrić.

Kako se može videti na snimcima sa društvenih mreža, više stotina građana okupilo se kod manastira Rakovac odakle su krenuli izbetoniranim putem prema vidikovcu "Kesten" u nameri da uklone ograde sa planinarske staze Rakovac-Zmajevac.

Učesnici protestne šetnje su potom zastali ispred metalne kapije koja se nalazi na stazi, presekli lance i otvorili je. Nedugo nakon prve razvalili su i drugu kapiju koja je bila postavljena na žutoj planinarskoj stazi.

"Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama u vezi sa napadima na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Krajnje je vreme da počnu da rade na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", rekla je okupljenima aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".

Povod za današnji skup je inspekcijska prijava u vezi blokade dva javna nekategorisana puta na Fruškoj gori, na trasi žute planinarske staze koja je u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine.

Staza je bila blokirana sa dve metalne kapije u ograđenom delu Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić.

Kako je nedavno pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Izvor: FoNet, N1 Beograd