Prebijanje u Novom Sadu: Zašto se policija oglasila tek nakon pritiska javnosti



U noći između 23. i 24. avgusta dogodilo se brutalno prebijanje mladića u centru Novog Sada. To je javnost saznala skoro tri nedelje kasnije, kada je na društvenim mrežama objavljen snimak sa nadzorne kamere. Tek sutradan reagovala je policija – saopštenjem i najavom raspisivanja Interpolove poternice za osumnjičenim Ivanom Kontićem. Mediji javljaju da je policija u Novom Sadu uhapsila dve osobe osumnjičene da su pomagale Kontiću. Prema podacima Agencije za privredne registre, Kontić je direktor firme koja je osnovala kladionice "Maxbet".

Za zversko prebijanje dvadesetosmogodišnjeg mladića ispred kladionice "Maxbet" u Novom Sadu osumnjičen je Ivan Kontić. Policija se oglasila tek 20 dana kasnije sa čak šest saopštenja u jednom danu. U njima su objavljeni identitet i fotografija osumnjičenog, ali i najava raspisivanja Interpolove poternice. I to sve nakon što je snimak događaja procureo u javnost.

"Novosadska policija je obaveštena o prebijanju dvadesetosmogodišnjeg mladića 24. avgusta od strane lekara, koji su mu ukazali pomoć zbog zadobijenih povreda, kako je tada naveo, od strane njemu nepoznatih lica. Od tada do danas, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, policijski službenici su preduzeli sve mere i radnje u cilјu rasvetlјavanja svih okolnosti događaja i identifikovanja osumnjičenog Ivana Kontića", naveo je direktor policije Vladimir Rebić.

Novinarku istraživačke redakcije KRIK nije iznenadio takav događaj, ali jeste vreme koje je proteklo do reakcije policije.

"Ono što je iznenađujuće je što je policiji bilo potrebno dve nedelje da objavi ovu informaciju i da je tek pod pritiskom javnosti naložila hapšenje ovog osumnjičenog", kaže Bojana Pavlović.

Da je policija odmah znala šta se dogodilo te večeri ne sumnja advokat Vladimir Gajić. Isto tako smatra da je nereagovanje policije uzrok toga što se osumnjičeni za prebijanje Ivan Kontić sada verovatno nalazi u Crnoj Gori, čiji je državljanin.

"To je propust policije. Oni to ne mogu ni sa čim da opravdaju. Znači, oni su znali isto veče kada se ovo dogodilo, ako je to bilo uveče. Oni su bili obavešteni, imali su vremena da preduzmu mere", smatra Gajić.

Prebijeni mladić sada je na kućnom lečenju. Sa težim telesnim povredama primljen je u Urgentni centar u Novom Sadu. Gajić veruje da su porodica i on o ovome ćutali iz straha.

"Porodica i momak koji je pretrpeo ove strašne povrede nisu ni smeli iz straha da to saopšte. Setite se slučaja (Aleksandar) Obradović. Niko nije znao između ostalog i zato što je porodica bila pod osećanjem da je za njega bezbednije da nikome ne govori". kaže Gajić.

Mediji su prvobitno objavili da je Kontić član obezbeđenja kladionica "MaxBet", međutim od marta 2019. godine, on je član uprave, odnosno direktor firme koja je osnovala kladionice. Na pitanja N1 vlasnik kladionica "Maxbet" nije odgovorio.

Pre više od dve godine nikišićka policija je kod njega pronašla ilegalni revolver, a kod momka sa kojim je bio u društvu kokain, pisali su crnogorski mediji.

Danas je novosadska policija uhapsila dve osobe koje se sumnjiče da su pomagale u prebijanju u Novom Sadu, međutim sudski epilozi najčešće ne odgovaraju realnosti.

"Ono što može da se primeti je da su uvek optuženi za manje krivično delo od onog koje je u pitanju. Ili tokom suđenja se naprasno promeni krivično delo. Pa umesto pokušaja ubistva imate recimo nanošenje teških telesnih povreda. i naravno u skladu sa tim ide i manja kazna. Često svedoci odustaju, menjaju iskaz. Usled dugog trajanja postupka, često pravda ne bude zadovoljena". navodi Pavlović.

I pored brojnih saopštenja u poslednja dva dana, ostaje nejasno zašto je policija reagovala tek nakon što je javnost o čitavom slučaju saznala na društvenim mrežama i da li će ubuduće posao policije ponovo morati da iniciraju građani.

Izvor: N1 Beograd