Protest studenata ispred Vlade: Obrazovanje nasušna potreba, a ne stadioniStudenti nezadovoljni školarinama protestnu šetnju, u koju su krenuli od Rektorata Univerziteta u Beogradu, završili su ispred zgrade Vlade Srbije. Studenti traže bolje uslove obrazovanja i smanjivanje školarina za 30 odsto.

Protest je reakcija na nedavni sastanak sa rektorkom Ivankom Popović koja je prebacila odgovornost za pregovore o visini školarina na pojedinačne uprave fakulteta.

Nikola Arsenić iz pokreta "Kreni-promeni" je rekao za N1 da se skupila grupa studenata koja "ne želi da bude oterana iz Srbije".

"Ono što sada vidimo jeste nešto što pokazuje mladima idite iz Srbije, ovo nije mesto za vas. Ispred Vlade smo da vidimo da li će rektorka saznati da postoje studenti u Srbiji", rekao je on.

Arsenić kaže da od Vlade Srbije traže reakciju.

"Ako imamo prebacivanje loptice, ne samo na pojedinačne fakultete, već i na Ministartsvo prosvete i Ministarstvo finansija, neka dođe premijerka i neka ona prebaci lopticu na koga god želi, ali neka pokaže da su u ovom momentu nasušnija potreba studenti i obrazovanje od stadiona", kaže on.

Dodaje da "živimo u najvećoj krizi", a da su studenti "na dnu liste za pomoć".

Prema rečima Arsenića, naredni korak je radikalizacija protesta, ali i pokretanje tužbi zbog kršenja ugovora o studiranju i Zakona o visokom obrazovanju.

"Rok je do utorka, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni uslediće radikalizacija", poručio je Arsenić.

Izvor: N1 Beograd