Tadić: Vučić napravio najveći politički skandal u istoriji



Aleksandar Vučić je potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu napravio najveći politički skandal u političkoj istoriji Srbije, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsednik Socijaldmokratske stranke Boris Tadić.

On je, kritikujući Vučića, analizirao svaku tačku sporazuma sa Prištinom potpisanog u Vašingtonu, naglasivši da je tačka 16 tog sporazuma od posebnog značaja.

Tadić je rekao da niko od onih koji su ispraćali Vučića u Vašington “da se tamo bori kao lav”, nije očekivao da će se sporazum baviti premeštanjem ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

On je ocenio kako je, s jedne strane, “ekstremno osetjivo spoljnopolitičko pitanje”, o kome je doneta rezolucija Ujedinjenih nacija koja govori jasno da je to neprihjvatljivo za islamsku zajednicu, a da s druge strane Srbija ionako ima dobre odnose sa Izraelom.

“Ovim sporazumom Srbija je prihvatila da premesti svoju ambasadu, a Izrael je tu ekskluzivnu stvar, koju su učinile samo Sjednijene Države i Gvatemala, prihvatio da prizna nezavisnost Kosova”, rekao je Tadić.

Šamar Rusiji

On je ocenio da je tačka sporazuma o diversifikaciji energetskog snabdevanja, kojom se Sjedinjene Države nameću kao konkurenti Rusiji u snabdevanju gasom, “šamar Rusiji i zajedničkoj energetkskoj politici” Srbije i Rusije.

Tačka koja se odnosi na petu generaciju mobilne telefonije, poznatiju kao 5G, odnosno na to da Srbija neće koristiti neproverenu opremu, prema Tadićevoj oceni je “nesumnjivo usmerena protiv Kine jer se dobro zna da Huaveji apsolutno dominantna tehnologija po jeftinoći i kvalitetu kada je reč o 5G tehnologiji”.

Tadić je napomenuo da će tačka sporazuma koja se tiče tretmana Hezbolaha “sukobiti Srbiju i sa Iranom”.

Tačka 15 sporazuma koji je potpisao Vučić, a kojom se Srbija složila da će na godinu dana obustaviti kampnaju povlačenja, prema Tadićevom mišljenju, odraz je “potpunog amaterizma i diletantizma” koje je je delegacija Srbije pokazala u Vašingtonu, ali i “čitava Vlada u tehničkom mandatu”.

Tadić je objasnio da je Vučić tom tačkom zauzvrat prihvatio moratorijum na aktivnosti Kosova u vezi sa ulaskom u međunarodne institucije, u koje Kosovo ionako nije moglo da uđe.

“Prihvatili smo moratorijum na akciju povlečenja priznanja nezavisnosti Kosova koja je davala rezultate, a pritom nismo prihvatili moratorijum Kosova kada je u pitanju akcija dodatnog priznanja i pritiska na zemlje koje su povukle priznanje. To apsurd nad apsurdima i ne može ni logički da se objasni”, rekao je Tadić.

Najpogubniji korak

On je rekao da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu “finiš” Briselskog sporazuma i “najpogubniji korak” do sada.

“Nakon ovog sporazuma uopšte neće biti važno da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova ili neće. Takvom vrstom sporazuma Srbija relativizuje značaj svog priznanja Kosova, jer će to postati potpuno nebitno nakon svih akata koji su dokazi implicitnog priznavanja Kosova”, rekao je Tadić.

On je, komentarišući reakcije na društvenim mrežama i u javnosti o Vučićevom ponašanju pred predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom,rekao da “diktatora treba ismevati”, ali da javnost ne bi trebalo da dozvoli da se Vučić “izvuče iz ove situacije, da je kršio zakon i Ustav, da je dao sve i nije dobio ništa” i da Vučiću ne treba dozvoliti da se izvuče “od svoje istorijske odgovornosti”.

Izvor: Fonet, Nova.rs