Tepić: Brnabićkin brat od države dobio preko 40 miliona evra



Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nakon objavljivanja šokantnih podataka da je brat premijerke Srbije Igor Brnabić za svoju firmu "Aseco SEE" od Elektroprivrede Srbije dobio 20 miliona evra, za portal Nova. rs dalje otkriva da je pomenuta kompanija samo od državnih ustanova, preduzeća i institucija prihodovala više od 40 miliona evra samo za dve godine.

Posle EPS, kako tvrdi Tepić, sledeći na spisku najboljih platiša firme “Aseko” među državnim institucijama jeste Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića.

Da podsetimo, Tepić je sinoć u Utisku nedelje na televiziji Nova S najavila da će se baviti ispumpavanjem novca iz EPS, od čega je najviše profitirala firma “Aseko”, čiji je direktor Igor Brnabić, brat premijerke Srbije.

Ona je u studiju pokazala papire o projektima firme “Aseko”.

“Otkako je on direktor ove firme, EPS je samo u poslednje dve godine dao 20 miliona evra naših para. A EPS će sutra dodatno da se zaduži, jer je probio sve limite. Da se razumemo, nismo mi ni protiv EPS-a, Namenske, Telekoma… Jednostavno, oni su sve te firme doveli u predstečajno stanje. Dakle, otkako je Ana Brnabić premijerka “Aseko” je dobio 20 miliona evra”, podvukla je potpredsednica SSP.

U izjavi za portal Nova. rs Tepić dodatno šokira informacijama, za koje kaže da su javne i lako proverljive, ali da je neophodno biti uporan i izdvojiti vreme za prosto “češljanje tendera”.

“Simptomatično je da recimo u 2016. godini “Aseko” ima minimalnu saradnju sa EPS, u 2017. je gotovo uopšte i nema, ali se te godine dešava nešto veoma važno. Ana Brnabić postaje premijerka i u naredne dve godine imam na delu pravo razularenje u poslovanju firme koju vodi njen brat i ovog javnog preduzeća. Za samo dve godine potpisano je ugovora u vrednosti od tačno 20.313.000 evra. To su naše pare, pare građana Srbije”, navodi Tepić.

Ali tu nije kraj.

Od kako je postavljen na mesto direktora “Aseko” za Srbiju, Igor Brnabić je kako tvrdi Tepić sklopio na desetine ugovora samo sa državnim preduzećima, institucijama i ustanovama, u vrednosti većoj od 40 miliona evra.

“To je isto novac građana Srbije, više od 40 miliona evra jednoj firmi. Polovinu toga čini EPS, a drugu polovinu razne druge državne firme. Interesantno je da je drugi na spisku Brnabićevih saradnika Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića”, navodi Tepić za Nova. rs i dodaje da će sve detalje u vezi tendera na kojima je učestvovao Asseco objaviti na konferenciji koju će tim povodom održati u sredu.

Izvor: Nova.rs