Umesto da osudi vladiku SPC za otmicu, Irinej napao advokataUmesto da se izjasni o otmici studenta koji je deo njegove eparhije, za koju je optužen i vladika Stefan Šarić, episkop bački Irinej Bulović se u sramnom saopštenju obrušio na advokata žrtve Boža Prelevića, navodeći da on “izliva otrov” i vodi hajku protiv Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju Eparhije bačke, navodi se da je za slučaj otmice studenta Akademije SPC nadležan isključivo patrijarh Irinej, te da Bulović nema nikakve dodirne tačke sa ovim studentom.

U saopštenju se ističe kako je Prelević izrekao niz kleveta na račun Irineja Bulovića, te da je  “iz samo njemu znanih razloga i bez ikakve argumentacije, potpuno paušalno i zlonamerno, doveo u vezu Episkopa bačkog  Irineja sa aktuelnim optužbama za otmicu studenta Marka Žarkova protiv Episkopa vladike Stefana”.

“Istina je da se Marko Žarkov ovim povodom nikada nije službeno obratio Episkopu bačkom niti Eparhiji bačkoj. Jedina veza između studenta Marka Žarkova i episkopa bačkog jeste blagoslov za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet koji je imenovani, kao kandidat sa teritorije Eparhije bačke, dobio 2013. godine, kao i blagoslov za upis na Akademiju za umetnost i konzervaciju Srpske Pravoslavne Crkve”, navodi se u saopštenu Eparhije, uz uvredljivu opasku kako je student Marko Žarkov shvatio da “nije kadar da nastavi započete studije, te da je Irinej Bulović u više navrata davao blagoslov i stipendirao ovog studenta.”

“Advokat Prelević u službi svoje istine ovo, razume se, prećutkuje. Zbog toga je očigledno da pominjanje Episkopa bačkog Irineja od strane Prelevića nije u službi pravne pomoći njegovom klijentu nego isključivo u cilju bezočnih klevetničkih napada na episkopa Irineja koji svojim životom i časnom službom u Crkvi svedoči istinu”, pohvalno će Irinej Bulović u saopštenju posvećenom samom sebi. Autor teksta se dotakao i televizije na kojoj je  Prelević gostovao (Televizija Nova S), navodeći da je jasno kako je reč o mediju “kojem smeta istina”.

“Potpuno je jasno i u čijem interesu je advokat Prelević svoj otrov izlio baš na episkopa Irineja. Jasni su i razlozi i interesi zbog kojih je prepošteni Prelević, u svom poznatom stilu još iz vremena nekih drugih istraga u kojima je on vodio glavnu reč, a istina ostala u mraku, prigrabio sebi pravo da ,’ekspertski’ komentariše odnose unutar Srpske Crkve i da ocenjuje rad njagove svetosti patrijarha, Svetog Arhijerejskog Sinoda i episkopata Srpske Crkve uopšte. Кoristiti ovu optužbu studenta kao paravan za medijsku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve i njenog patrijarha i Sinoda i, konačno, protiv episkopa Irineja, više je nego nemoralno i ne može se nazvati objektivnim novinarstvom ili advokatskim zastupanjem interesa klijenta. Na delu je klasična zloupotreba i medija i čitavog slučaja koji je u nadležnosti njegove svetosti patrijarha Irineja i nema nikakvih dodirnih tačaka sa Episkopom bačkim Irinejem”, navodi Bulović u svom saopštenju, nastavljajući dalje sa optužbama na račun advokata Boža Prelevića:

“Iako je Preleviću to dobro znano, on svesno obmanjuje javnost i dovodi gledaoce u zabludu i, bez ikakve zadrške i makar prividne pristojnosti, episkopa Irineja naziva pogrdnim imenima i neargumentovano, tabloidno mu pripisuje razna nepočinstva. Da plasirana neistina bude uverljivija, pobrinula se voditeljka emisije koja se nije ogradila od izrečenih neistina, kleveta i uvreda, na šta je zakon o javnom informisanju obavezuje. Da li je Prelević govorio istinu o episkopu Irineju ili je svesno obmanjivao javnost, brzo će se pokazati. Isto tako,  nadamo se da će i slučaj imenovanog studenta biti što pre razrešen, a svako kome se krivica dokaže biti priveden k poznaniju prava”, poručuje episkop Bulović u svom saopštenju.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Izvor: Nova.rs