Vlade Srbije, Kosova i SAD predložene za Nobelovu nagradu za mir



Donald Tramp dobio je drugu odvojenu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, a vlade Kosova i Srbije prvu, a zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Tviteru specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel.

Grenel je na ovoj društvenoj mreži podelio pismo Magnua Jakobsona, publiciste iz Švedske koji je tri strane nominovao za ovu prestižnu nagradu.

Ovo je druga nominacija u ovoj oblasti za američkog predsednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i UAE koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine, prenosi Kossev.

Ukoliko ova nominacija bude i prihvaćena, biće to druga Nobelova nagrada za mir dodeljena u vezi sa Kosovom.

Prvu je dobio finski diplomata i međunarodni pregovarač zadužen za utvrđivanje statusa Kosova, Marti Ahtisari još 2008. iste godine kada je i predložio takozvani „Ahtisarijev paket“ set zakonskih normi na kojima je utemeljen ustav kojim je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Na diplomatskim marginama i u deli javnosti, nekoliko godina se govorilo i o aspiracijama i mogućnosti da tadašnji dijaloški Trojac – Federika Mogerini, Hašim Tači i Aleksandar Vučić budu nominovani za ovu nagradu.

Izvor: KoSSev, N1 Beograd