DRAŽA PETROVIĆ - Razmena pismena za nepismene



Draža Petrović, kolumna za portal N1, 11.9.2020.

Ako biste morali u tri reči da okarakterišete spoljnu politiku Srbije prema velikim svetskim silama u pozlaćeno doba predsednika Vučića, to bi stručno moglo da se nazove – Dezorijentisano Uvlačenje Domaćinu – ili skraćeno DUD.

Tako da predsednik Vučić po povratku iz Moskve, Vašingtona ili Pekinga uvek izgleda kao da je pao s duda, ali, što bi rekao kolega Vučićević: "On izgleda kao da je pao s duda zato što ima…" U Vašingtonu je, sudeći prema izjavama predsednika Vučića, potpisano nekoliko važnih sporazuma, koji nas ni na šta ni prema komne ne obavezuju, ali sve ostale obavezuju prema nama, jerbo smo pametni.

Bila je to – rekao je predsednik – samo "razmena pismena" sa Amerikom, ali je Amerika onda demantovala da je to bila samo razmena pismena sa Amerikom, pa je i tumačenje skupa u Vašingtonu u srpskim medijima izgledalo kao specijalni vodič pod imenom: "Razmena pismena za nepismene".

Dakle, ukoliko vam nije jasno šta se dešavalo u Vašingtonu, evo otprilike:

ŠTA JE SVE POTPISANO: Najvažniji sporazumi su sporazum Srbije sa Srbijom, sporazum Trampa sa Grenelom, sporazum Grenela sa Grenlandom, sporazum Kosova sa Đilasom i Šolakom, sporazum Marka Đurića sa Markom Đurićem, sporazum predsednika Vučića sa predsednikom Vučićem, sporazum Siniše Malog sa Sinišom Malim, kao i sporazum Sporazuma sa Sporazumom.

Najvažniji je svakako sporazum predsednika Vučića sa predsednikom Vučićem, kojim je predviđena normalizacija odnosa predsednika Vučića sa predsednikom Vučićem, a najnepovoljniji je sporazum Kosova sa Đilasom i Šolakom, kojim se predviđa sve što vam padne na pamet nepovoljno po srpski narod, uostalom za detalje se obratite Đilasu i Šolaku koji su to i potpisavali.

ŠTA JE TAČKA 10: to je neka tačka koja se teško primeti golim okom, takoreći tačkica, i niko je ne bi ni primetio da predsednik Vučić nema ugrađeno "oko sokolovo". Naime, kada je na 18 "lend rovera" u Beogradu ugrađen specijalni sistem "Oko sokolovo" radi elektronske kontrole parkiranja, bio je jedan višak, pa su ga ugradili predsedniku Vučiću da bi mogao da vidi tačke na sporazumima koje su nepovoljne po našu zemlju. Tako da je tačka 10 izbačena iz sporazuma, kada je predsednik Vučić uz pomoć "oka sokolovog" primetio tu tačku i rekao: "Ovde ne ide tačka, ovde ide zarez!" I ta tačka je odmah uklonjena iz sporazuma, a stavljen Zarez 10.

OTKUD TU KLJUČ BELE KUĆE: Ključevi od kuće se ostavljaju samo najboljim prijateljima i ljudima od velikog poverenja, pa je predsednik Tramp predsedniku Vučiću ostavio ključeve Bele kuće da mu zaliva cveće kad je na putu.

- Tramp mi je rekao: "Evo ti ključevi Bele kuće, često nisam kod kuće, pa da mi zalivaš muškatle i nahraniš papagaja, i da proveriš da l’ sam isključio ringlu. Ja često zaboravim da isključim ringlu" – prepričao je predsednik Vučić šta mu je rekao predsednik Tramp. Posle je bilo jasno zašto je predsednik Vučić na snimcima iz Vašingtona imao izraz lica ko da se upravo setio da je zaboravio da isključi ringlu.

- Snimci koji kruže interentom gde se vidim ja kako listam onaj sporazum kao da ne znam šta u njemu piše, nastali su upravo u trenutku kad sam se setio da sam zaboravio da isključim ringlu u Beloj kući! Međutim, čim sam potpisao, otrčao sam do kujne i isključio ringlu – objasnio je predsednik Vučić zašto je odmah posle potpisivanja, pred kamerama Pinka, izgubio onaj izraz lica kao da se upravo setio da je zaboravio da isključi crnu ringlu u Beloj kući.

ŠTA JE DOGOVORENO: Ništa nije dogovoreno, osim što je predsednik Tramp rekao predsedniku Vučiću, posle uručenja ključeva zarad iskljičavanja ringle: "Naredne dve nedelje su ključne!"  

OTKUD TU HEMIJSKA OLOVKA: Otkad je gospođa Ražnatović snimila hit "Ja još spavam u tvojoj majici", gde se opisuje razmena majica između gospođe Ražnatović i anonimnog darodavca majice, nije se pojavio veći hit od aktuelnog "Ja još potpisujem tvojom olovkom", nastao prema istinitom događaju iz istorije Bele kuće. U zborniku: "Anegdote iz Bele kuće" jednog dana pisaće: "Potpisivao jednom predsednik Tramp neki sporazum sa nekim likom koji je imao facu ko da je zaboravio da isključi ringlu, taman da potpiše, kad ono - hemijska ne radi! Dodao je olovku batleru koji je sedeo s njegove desne strane kako bi je batler bacio u kantu, ali se ispostavilo da je batler zapravo onaj lik s facom ko da je zaboravio da isključi ringlu! Taj lik je posle bio toliko ushićen ko da je uhvatio trzalicu Kita Ričardsa koju je ovaj bacio u masu na koncertu Stonsa, pa nismo imali srce da mu kažemo da je trebalo da olovku baci u kantu, a ne da je nosi kući i pokazuje naciji u direktnom prenosu". Potpisivati neispravnom hemijskom olovkom je najbolji način da nikada ništa ne potpišeš, što je odlično rešenje za ubuduće.

OTKUD TU STOLICA – Bela kuća svake godine početkom septembra raspisuje konkurs za baštovana Bele kuće, a sa kandidatima lično priča predsednik SAD, tako što kandidati sede u stolici ispred stola predsednika SAD, a on ih propituje o baštovanstvu. Jednom je 45. predsednik SAD Donald Tramp zbog zgusnutih obaveza istovremeno propitivao nesuđene baštovane, potpisivao neki sporazum sa Sibirom ili Sitonijom ili Sirijom ili Srbijom, ko će ga znati, te je greškom o baštovanstvu propitao i jednog od potpisnika, predsednika Sibira ili Sitonije ili Sirije ili Srbije, ko će ga znati. Posle je taj tip, kaže legenda, rekao za TV Pink: "Ne samo das dam dobio na poklon ključeve, ne samo da sam dobio na poklon hemijsku, nego sam dobio i posao u Beloj kući. Tol’ko me cene u svetu!"