Zagađenje u Boru preko svih granica, građani kažu - postalo je nepodnošljivo



Već dve godine građani Bora žale se na vazduh koji udišu. Aktivisti iz tog grada kažu da je više puta tokom prošle godine u vazduhu zabeležena prekomerna količina teških metala, a uzrok je kako kažu kineska kompanija Ziđin, koja je preuzela RTB Bor. Mediji prenose najavu gradonačelnika Bora da će podneti krivične prijave protiv kineske kompanije ako nastavi da zagađuje okolinu.

U "gradu crnih krovova", Boru, vazduh nikada nije "sijao" od kvaliteta, ali - kažu stanovnici - nikada nije bio nepodnošljiv kao poslednje dve godine.

"Kad te neko 24 sata truje, kad ja ujutru ustanem i otvorim prozor, a ono truje na sve strane. Kad je napolju 35 stepeni, a ja ne znam da li da zatvorim prozor, jer sve smrdi ili zato što je napolju pakao", kaže Gordana Marinović iz udruženja Izbor postoji.

Stari Borani su nekada govorili da je dobro dok se dimi zato što im to garantuje egzistenciju. Neki današnji stanovnici kažu da vazduh pun tog dima više ne mogu da udišu, a ovaj vazduh ima i miris i ukus.

A čega je pun dim koji više puta dnevno ispuštaju rudnički dimnjaci?

"Poslednjih godinu dana je zabrinjavajuće. SO2 ide i do 3.000 mikrograma po m3, a zabeleženo je i više prekoračenja količine teških metala u vazduhu, kao što su kadmijum i arsen. Nevažno je koje je godišnje doba u pitanju niti doba dana", kaže Vladimir Stojićević iz udruženja Glasno za omladinu.

Jer, kažu aktivisti iz Bora, kineska kompanija Ziđin, otkako je preuzela RTB Bor, ne staje, što bi bilo odlično i za lokalnu životnu sredinu, a ne samo za ekonomiju, kada bi državni organi naterali rudnik da ekološke propise poštuje. Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za prošlu godinu, koji je preneo CINS, vazduh u centru Bora zbog čestog, prekomernog prisustva sumpor-dioksida bio je "opasan po zdravlje ljudi" i to 13 puta. To znači da je 13 puta ova materija ili azot-dioksid na jednom mestu bio duže od tri sata u količinama iznad dozvoljenih. Ni danas nije bilo drugačije, iako je vedro, a dan u Boru vetrovit.

"Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, u Gradskom parku u Boru, samo u 8 sati, izmereno je 1645 mg sumporsioksida i 141 jedinica PM 10 cestica. Dozvoljena granica za SO2 je 125 mg, a za PM 10 je 50... ", kaže Ilija Đuričić iz neformalne grupe Mladi menjaju, Bor.

N1: Poslednje merenje je bilo u 11 sati? 

"Da. Bilo je 1471 za sumpor-dioksid", kaže on.

N1: Dakle, mi u ovom trenutku udišemo...

"Višestruko zagađen vazduh sumpor-dioksidom", kaže.

Pitaju se sagovornici N1 zašto Vlada ne preduzima više.

"Čini mi se da niko ne sme da radi svoj posao, ni da izgovori da je taj Ziđin zapravo najveća stvar koja truje ovaj grad", kaže Marinović.

Izgovorio je, ipak, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, kako je prenela agencija Beta. Kako navode, kaže da će protiv kineske kompanije Ziđin koja upravlja rudnikom, podneti krivičnu prijavu ako se zagadjenje nastavi. Prvi čovek Bora je poručio, javlja Beta, da će ministarstva morati da 'čvršće i odgovornije' razgovaraju sa kompanijom Ziđin, koja je sa državom Srbijom u RTB ušla u strateško partnerstvo". A naši sagovornici apeluju i na savest sopstvenih sugrađana.

"Šta vam je važnije - život Vaš i ljudi koje volite ili mesto u Ziđinu", kaže Đuričić.

Izvor: N1 Beograd