Zamlaćivanje s predumišljajem



Lideri u Evropi i ostale lovačke priče o koroni

Zamlaćivanje s predumišljajem

Dobra vest je da više ne moramo da strepimo da će nam se dogoditi italijanski scenario, već se dogodio - u nedelju je Srbija pretekla Italiju po broju zaraženih. Ništa zato, još ima dovoljno zemalja kojima naša vlast može da se ruga jer su navodno „20 puta neuspešnije“ od Srbije

Sećate li se kada je MTS, kršeći poslovnu etiku i nekoliko zakona, velikodušno podelio naše telefonske brojeve vlasti da bi nas uplašila? Tog 31. marta je svim korisnicima MTS-ove mobilne mreže stigla poruka od Kriznog štaba sa sadržajem: „Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće“. Naravno, za baš pravo zastrašivanje postarao se Aleksandar Vučić, koji je zapretio ne samo italijanskim scenariom već i policijskim časom od 13 časova do 5 ujutru, uz prigodni dodatak: „Ne terajte nas da uvedemo policijski čas 24 sata. I baš me briga što niko drugi nije to uveo, ja ću da uvedem“.

Ni Krizni štab, ni Vučić a ni MTS nisu imali baš ništa da nam kažu 15. avgusta, u danu kada je Srbija zvanično pretekla Italiju po broju zaraženih od početka epidemije, jer je u Srbiji tog dana izbrojano 419,7 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je u Italiji taj broj bio 417,5.

Očito je procenjeno da se radi o potpuno nebitnom podatku zbog kog nije upriličena čak ni konferencija za štampu Kriznog štaba, već smo mogli da se držimo samo onog što je rečeno na prethodnoj – da je situacija stabilizovana, povoljna i da ne sme biti opuštanja jer se deca za dve nedelje vraćaju u škole. I ne, nikom nije palo na pamet da nas zatvara (hvala im zbog toga), ali ni da preciznije objasni kako da uz postojeće mere obezbedimo deci i nastavnicima siguran povratak u škole, osim ukoliko čudotvorni pad broja zaraženih preko noći sa 200 na 100 dnevno, nije u funkciji toga.

Ali deluje nedovoljno – pa te iste škole su zatvorene 15. marta kada je u Srbiji zabeleženo 10 slučajeva kovida i kada nam je Vučić objasnio da „zaustavlja život da bi spasio život“. Ili nije nedovoljno s obzirom na to da pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručuje da je bitno da „izdržimo do kraja avgusta“.

Kako?

Uz obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i uz distancu od metar i po u zatvorenom? Ili uz one dramatično restriktivnije mere koje se primenjuju u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija i koje zvuče krajnje logično: zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na otvorenom (u parkovima i na igralištima), ali je dozvoljeno okupljanje u zatvorenom ukoliko može da se obezbedi distanca od dva metra. Ili uz činjenicu da je rad noćnih klubova malo skraćen, ali da će ipak biti i malo produžen da bi se pomoglo „privatnom sektoru“. Ili uz predsednika koji nam još bahatije od Trampa demonstrira kršenje i tih nekoliko mera, uz institucije koje ga, za razliku od američkih, i ne opominju zbog toga.

„Ja sam pogledao jutros brojeve i oni su sve bolji. Kako je ovde epidemiološka situacija bolja tako je u Evropi sve lošija... Mi smo sa onim teškim talasom uspeli da se izborimo, ali nije vreme za opuštanje – samo da uvek držimo ovakvu distancu od metar i 20“, objasnio je Vučić bez maske, voditeljima Pinka bez maski, u zatvorenom prostoru i sedeći s njima za istim stolom. Uz to je, po važećim srpskim zakonima, i u ugostiteljskim objektima zabranjeno da sedi više od dvoje ukoliko nisu sa sopstvenom maloletnom decom, a delovalo je da Predrag Sarapa ne spada u tu kategoriju.

Autor: Sandra Petrušić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 20.8.2020.