Bruka: U srpskim porodilištima nema sapuna i toalet papiraKad trudnice krenu u porodilište, osim brige o tome da li će porođaj proteći kako treba, obavezno moraju da vode računa da među stvarima koje su im neophodne za boravak u porodilištu nikako ne zaborave sapun i toalet papir, jer ih u našim porodilištima, nažalost, nema.

Priče nadležnih o merama za povećanje nataliteta, kao i ulaganjima u opremanje bolnica padaju u vodu pred situacijom koja mnoge truudnice neočekivano sačeka po dolasku u bolnicu, a glasi: u toaletima nema sapuna i toaletnog papira, a koje bi, ako su dobro obaveštene, trebalo da ponesu sa sobom.

Nova.rs razgovarala je s nekoliko trudnica koje su podelile svoja iskustva iz GAK “Narodni front” i GAK u Višegradskoj gde su odlazile na preglede, intervencije ili porođaje, i sve imaju isti komentar – nedostatak sredstava za higijenu na tom mestu je skandalozan.

Iako je znala kakvi su uslovi u našim bolnicama, trudnici M.O. iz Beograda, kada se u februaru zbog iznenadne intervencije našla u Dnevnoj bolnici Ginekološke klinike u Višegradskoj, na pamet nije palo da sa sobom ponese toaletni papir i sapun.

“Makar je kupatilo u Višegradskoj renovirano, u Domu zdravlja ‘Stari Merkator’, gde održavam trudnoću, toalet je kao iz filma strave i užasa”, priča za Nova.rs ova trudnica, dodajući da je tu sanitarija “verovatno iz vremena kada je sagrađen Dom zdravlja”.

Sada se priprema za porođaj i na sajtu GAK “Narodni front”, kako kaže, postoji spisak stvari koje treba da ponese, a među njima su i sredstva za ličnu higijenu.

“U svakoj Školi roditeljstva nam kažu da pored kreme za lice, obavezno ponesemo i toalet papir”, napominje ona.

Koliko je to postalo “normalno” pokazuje to da se, kada se našla u toj situaciji, više pitala kako je “ispala glupa da to nije ponela”, a ne da je strašno što toga u bolnici nema.

Da je slična situacija i u GAK “Narodni front” priča mlada majka Ivana Stančev, koja je na toj klinici u decembru prošle godine radila takozvani dabl-test, a koji se obavlja u prvom tromesečju trudnoće. Ivana se porodila u Zadru, a s Paga, gde trenutno živi, priča kako se zgranula kada je otišla u toalet u prizemlju beogradske klinike gde nije bilo ni toalet papira, ni sapuna, gde je sve bilo zapušteno i u lošem stanju.

I ona je pohađala predavanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj gde joj je babica, diktirajući spisak stvari koje treba da ponese u porodilište, obavezno naznačila toalet papir kao neophodnu stavku, što je, kaže, pretužno.

“Ponesite ličnu kartu i toalet papir”

Nošena tim upozorenjem, toalet papir je ponela sa sobom i kada je došla u zadarsku bolnicu da se porodi.

“U pitanju je mala, obična, državna bolnica ali ima toalet papira i sapuna, ima svega i čisti se redovno”, priča Ivana za Nova.rs, napominjujući još nekoliko obaveznih stavki koje trudnice treba da ponesu sa sobom u beogradska porodilišta, među kojima su papuče za tuširanje ili podlošci za slučaj da medicinska sestra ne može da vam promeni posteljinu.

“Ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i toalet papir sa sobom u porodilište”, kaže ironično Ivana.

Dabl test je posebna priča, nastavlja ona, u jednoj skučenoj prostoriji u prizemlju dok doktorka meni radi ultrazvučni pregled, pored nje tri druga doktora “kao sardine” sede i trudnicama u genetičkom savetovalištu objašnjavaju kako treba prekinuti trudnoću ukoliko nije u redu, što sigurno nije ono što je htela da sluša u tom trenutku dok i ona čeka bebu.

J. M. iz Beograda se porodila početkom septembra, a iz GAK “Narodni front” je izašla šokirana.

“Tamo nema ničeg, sve morate da ponesete, a kad kažem sve mislim i na sapun i toalet papir i sve što vam padne na pamet tokom dana”, priča ova mlada majka.

Ono što me je posebno šokiralo, nastavlja da priča, kada sam pitala gde da bacim đubre, rečeno mi je da ne postoje kante u sobama, već da ga bacimo u kesu i da ga ponesemo kad krenemo u toalet, gde se nalazi jedna zajednička kanta za smeće.

“Vi nekad ni dva dana ne možete da ustanete iz kreveta, a kamoli da se šetate do toaleta, bacite smeće u kesu pored sebe, pa ako stignete do toaleta kad stignete”, kaže rezignirano.

Svaka soba, nastavlja, ima lavabo, ali morate da ponesete i sapun i peškir, nema papirnih ubrusa da obrišete ruke, a bitno je da svuda stoji natpis – perite ruke pre nego što uzmete bebu, a s čim – ponesite od kuće.

Naše bolnice – na život i smrt

Pored tih nedostataka, kaže da u GAK Narodni front ima i dobrih strana, a to su stručnjaci koji tamo rade. Kad su se pojavile komplikacije na porođaju, u roku od nekoliko sekundi stvorilo se 15 vrhunskih stručnjaka bez kojih, tvrdi, pitanje je da li bi danas razgovarala s nama.

“Ali, naše bolnice funkcionišu samo po principu života i smrti, posle toga nega i oporavak su totalno nebitni. Samo je bitno da ste preživeli i da što pre idete iz bolnice, jer ima drugih koji treba da prežive”, kaže ova mlada majka ukazujući na još jedan problem, a to je nedostatak kapaciteta u porodilištima.

Da situacija sa nedostatkom higijenskih sredstava nije samo trenutna, priča nam svoje negativno iskustvo M. U. iz Beograda koja se pre pet godina porodila u GAK “Narodni front”. Od tada do danas ništa se nije promenilo.

Kako kaže, ženi je na porođaju potreban topao zagrljaj i podrška, a posle i sve ostalo.

“Bolnica za tri dana, koliko provedete nakon porođaja, ne može da vam obezbedi šest, sedam pelena za bebu, uloške ili toalet papir, a u pitanju je porodilište na nivou jedne države. Vi to morate sami da obezbedite. Dolazite sa bolovima i ne znate gde se nalazite, a oni vam kažu ponesite svoj toalet papir i sapun da biste se okupali,” kaže naša sagovornica i dodaje da tamo nema ničega i da se osećala da je prepuštena samoj sebi, iako je za smeštaj u bolnici platila.

“Platite 10.000 dinara dan u apartmanu, a opet nosite sve svoje, izuzev spavaćice, koju su menjali”, kaže ona i zaključuje da se ništa nije promenilo i da je priča o povećanju nataliteta u ovakvim uslovima tužna i žalosna.

Kakvo je stanje i šta pacijentkinje, trudnice i porodilje očekuje u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, pitali smo direktora Željka Mikovića.

“Odgovorno tvrdim da se vodi računa da sve bude čisto u bolnici, uključujući i sobe i toalete. To se kontroliše i na najbolji mogući način održava”, kaže direktor Narodnog fronta i dodaje da je priča o tome ima li pacijentkinje moraju da donose toalet papir potpuno deplasirana i da o tome ne želi da diskutuje.

Pozvali smo i poruku poslali i direktoru klinike u Višegradskoj Aleksandru Stefanoviću, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Izvor: Nova.rs