DramaDejan Ilić, tekst za Peščanik.net, 20.10.2020.

Dačić i Marković sa Brnabić upravo razgovaraju o… Zaista, o čemu? Onda će njih dvojica da odu, a kod Brnabić će doći Šapić. Isto da razgovara o… Dobro, o čemu? Onda će i on da ode. Popodne će pak Brnabić da ode na sednicu predsedništva SNS-a. Tamo će sa čelom stranke razgovarati o… Posle razgovora Brnabić će novinarima izdiktirati sastav vlade, kao što ga je njoj „neko“ izdiktirao.

Pošto se sastav vlade diktira, o čemu stvarno razgovaraju Dačić, Marković, Šapić, Brnabić, predsedništvo stranke? Kon i korona zarobili su nam pamćenje. Kao kroz maglu, čitalac se ipak seća: Dačić, Marković, Šapić, predsedništvo SNS-a nešto malo posle kvaziizbora sa Vučićem su razgovarali o… Tri meseca kasnije, opet o tome razgovaraju sa Brnabić. Ali, šta je to o čemu oni razgovaraju? I to dva puta, prvo sa Vučićem, pa onda sa Brnabić?

O politici nove vlade. Dođu Dačić i Marković prvo kod Vučića, pa mnogo kasnije kod Brnabić i kažu… Zaista, šta kažu? I da li su to što su rekli pa tri meseca kasnije ponovili igde izgovorili javno. Recimo, Dačić i Marković: mi mislimo da bi nova vlada trebalo da… U središtu njenih programa morali bi biti… Najavažniji problemi danas u Srbiji su… Vučić klima glavom, sluša ih. Brnabić klima glavom, sluša ih. Čitalac se smeje, ne veruje. Koga briga šta o državi i prioritetima nove vlade misle Dačić i Marković. Čak ni Brnabić ne haje za njihovo mišljenje.

Onda dva puta dođe Šapić, i sve isto.

Zanimljivo je da ni Dačić, ni Marković, ni Šapić, ako i imaju bilo kakvu ideju o državi, politici i mogućim programima vlade, nemaju nikakvu potrebu da to podele sa nekim drugim, izuzev sa Vučićem i Brnabić. Evo, ako Vučića i Brnabić to nimalo ne zanima, ja bih voleo da čujem: recite mi, vas trojica velikih političara, šta vi mislite – kako bi dalje trebalo voditi zemlju i kako biste vi na to da utičete? Muk s druge strane.

Ako po svemu sudeći ne razgovaraju o tome, možda su došli da mole za nešto Vučića pa Brnabić. Kako se to radi? Čitalac pokušava da zamisli. Evo, nas dvojica, Marković i Dačić, voleli bismo da budemo u vladi, ako biste hteli da nas primite. Ako ne možemo da budemo ministri, onda barem pomoćnici. Ako nećete nas dvojicu, dajte uzmite nekog drugog iz naših stranaka. Neće vam smetati, a nama će značiti.

Onda Šapić, sve isto.

Nemoguće je, misli čitalac, da to tako izgleda. Čak bi i ta trojica morala imati neki integritet. Svako ljudsko biće ga ima. Dobro, možda ne baš svako. Recimo, Marko Đurić: on nema ništa. Što ga je preporučilo za ambasadora. Šta su iz Đurićeve karijere zaključili Marković, Dačić i Šapić? Koliko god da su se trudili, zaključak može biti samo jedan. Treba biti biće bez svojstava da bi se imala karijera u Vučićevoj administraciji.

Možda se o tome razgovara – dakle baš ni o čemu. Dačić i Marković, pa posle Šapić idu kod Vučića i onda kod Brnabić kao da idu na sistematski pregled. Provera je stroga, zato mora dva puta da se ide. Na pregledu njih trojica treba da uvere da su kao Marko Đurić, dakle da su niko i ništa. Hoće li uspeti? Reklo bi se – ljudska drama. Da govorimo o ljudima.