Drug Danila Vučića sklopio u ime PIO fonda posao sa Asekom



Dok su se građani Srbije borili sa epidemijom koronavirusa i suočavali sa merama uvedenim usled vanrednog stanja, firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, potpisala je ugovor sa PIO fondom u vrednosti od oko 180 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, potpisnik ugovora u ime PIO bio je zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drugar Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Pored nabavke zaštitne opreme, koja je i pre, a naročito nakon uvođenja vanrednog stanja, bila prioritetna za državne organe Srbije, jedan od poslova koje su institucije sklopile, bio je i ugovor između Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) i firme Asseco SEE d.o.o, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije, otkriva Nova.rs.

Zanimljivo da ovaj ugovor (za nabavku dobra – Elektronska pisarnica – upravljanje dokumentima – DMS) koji je zaključen 24. marta 2020. godine, svega devet dana po uvođenju vanrednog stanja i kad su uveliko prestale sa radom filijale PIO fonda, nije potpisala direktorka Dragana Kalinović, već njen zamenik Relja Ognjenović.

Ko je Relja Ognjenović

Zamenik direktora PIO fonda jedan je od mladih kadrova Srpske naredne stranke, a u javnosti je postao poznat kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, uprkos tome što njegova stručna sprema (fizioterapeut) nema dodirne tačke sa pomenutim poslom. Na to mesto je postavljen 2014. godine, kad je imao 24 godine, a kao obrazloženje zbog čega je baš Ognjenović pravi izbor na pomenutu funkciju, na sajtu opštine Voždovac je navedeno da je on imao iskustvo popisivača 2011. godine i da je dva puta po tri meseca stažirao u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i Zavodu za zaštitu radnika MUP-a, s obzirom na završenu školu za fizioterapeuta.

Ognjenović ubrzo postaje i član veća opštine Voždovac, a 2015, godinu dana nakon postavljenja na opštinsku funkcju, završava Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Na taj način je stekao zvanje “diplomiranog ekonomiste”.

Upravo je ovo akademsko zvanje omogućilo dalji napredak u karijeri Ognjenovića, te je tako javnost ove godine saznala da je postao i zamenik direktora PIO fonda.

Kao zamenik PIO fonda, Ognjenović raspolaže sa pet milijardi evra državnog novca, koji koristi, kao što se može videti i za sklapanje poslova sa firmom u kojoj direktorsku funkciju obavlja i brat premijerke Ane Brnabić.

Drugar Danila Vučića

Pored informacija o “poslovnim uspesima” ovog mladog SNS kadra, javnost je u prošlosti mogla da se uveri da Ognjenović gaji bliske privatne veze sa sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, s obzirom da su se u nekoliko navrata pojavljivale njihove zajedničke fotografije, najčešće iz beogradskih kafana i noćnih klubova.

Podsetimo, Nova.rs je prethodnih dana objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa “Asekom”, internacionalnom IT kompanijom čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku za lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Ranije je ovom slučaju govorila i potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je prethodne nedelje pokazala dokumenta prema kojima, kako tvrdi, dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Izvor: Nova.rs