Balša Božović: Potvrđeno da je Martinović plagirao radoveBivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je, nakon što je šest plagiranih radova visokog funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića bez objašnjenja i preko noći nestalo iz elektronskih izdanja "Zbornika radova Pravnog fakulteta", od urednuštva Zbornika dobio odgovor da je to učinjeno zbog toga što nisu ispunjavali kriterijume Zbornika u kojima se govori da radovi moraju biti originalni i ranije neobjavljivani.

Božović je u pisanoj izjavi zaključio da je uredništvo časopisa tako zapravo priznalo da je Martinović plagirao svoje radove.

"Ovim je uredništvo negiralo zaključke Etičke komisije Fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je sa radovima sve u redu jer ih je Matinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa. Osim toga, ovo priznanje da su radovi plagirani biće dragoceno u drugostepenom postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji sam pokrenuo pred Univerzitetom i njegovim organima. Ovo je ipak jedna mala pobeda koju posvećujem profesorkama iz Ćuprije koje su zbog Martinovića bile skoro tri godine bez posla", poručio je Božović.

Podsetimo, Božović je ranije objavio da je Aleksandar Martinović "čak šest puta objavio identičan naučni rad", zbog čega je podneo žalbu Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Martinovićevi radovi su posle toga izbačeni iz naučnog časopisa Zbornik radova, koje objavljuje Pravni fakultet.

Izvor: N1 Beograd