Marko Đurić zvanično novi ambasador Srbije u SAD



Na sednici Vlade Srbije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na istoj sednici Đurić je razrešen funkcije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na toj funkciji bio je od maja 2014. godine.

Đurić je u, kako se navodi poslednjem obraćanju na funkciji direktora Kancelarije za KiM, naveo da je za sedam godina koliko je na toj funkciji, ostvaren najvažniji cilj - sačuvani su mir i stabilnost na Kosovu.

Uprkos željama ekstremista nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, ocenio je Đurić u video izjavi nakon što ga je Vlada Srbije imenovala za ambasadora u SAD.

Tokom sedam godina, rekao je on, predvodio sam delegaciju Srbije na više od 220 razgovora, bilo je 18 povlačenja nezavisnosti Kosova, a spustili smo rampu Kosovu u UNESKO, Interpolu i carinskoj uniji, rekao je Đurić sumirajući rezultate svog rada.

Uspeli smo da navedemo neke od najdoslednijih inostranih sponzora kosovske nezavisnosti da konačno saslušaju Srbiju, rekao je Đurić i dodao da je bio 150 puta na Kosovu.

Hapšen sam, prebijan, dodao je on i naveo da je na dužnost direktora Kancelarije stupio "rešen" da osigura da država i narod dobiju političku, ekonomsku i pravnu šansu da se zaustavi nasilno otimanje dela teritorije Srbije i osigura ostanak srpskog naroda u pokrajini.

Najviše se ponosim time da je uspostavljem složan i koherentan politički kolektiv koji je u stanju da efikasno i institucionalnim sredstvima u Prištini i svetu brani srpske nacionalne interese, rekao je Đurić.

Srpska lista je nastala i postoji kao državni projekat Srbije, predočio je on.

Đurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je pružio šansu i "nepokolebljivo bio uz srpski narod na Kosovu i Metohiji".

Petar Petković nastavlja da vodi Kancelariju za Kosovo i Metohiju, najavio je Đurić, a lično ću, koji god posao budem radio u narednom periodu, biti im podrška.

Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće Srba i Srbije na Kosovu, rekao je Đurić.

Izvor: N1 Beograd, Beta