Saslušan vladika Stefan: Devojci sam slao SMS-ove kao i drugim duhovnim čedimaVladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, kojeg je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je nalogodavac njegove otmice, priznao je u Višem javnom tužilaštvu da poznaje žrtvu ovog zločina i njegovu devojku, ali kao vernike koji redovno dolaze na liturgije. On je rekao da je otmici saznao iz medija i da je navodno bio zaprepašćen onim što je pročitao.

Podsetimo, Student tvrdi da je motiv za otmicu njegov lični sukob sa vladikom oko devojke.

Šarić je pred tužiocem naveo kako se sa slučajem otmice upoznao zahvaljujući pisanju medija i "pojedinih portala", te da je bio zaprepašćen onim što je pročitao. "Mogu samo da kažem da ja poznajem Marka Žarkova unazad dve godine. Upoznali smo se zbog toga što je on dolazio u Hram – tačnije u malu crkvu Svetog Save na liturgije", naveo je na početku svog iskaza vladika Stefan, prenosi portal Nova.rs.

On je objasnio kako je nakon liturgija organizovao druženja sa vernicima, te da je Žarkov bio jedan od onih koji su prisustvovali tome. "Marko je bio jedan od sigurno 300 ljudi koji prisustvuju stalno liturgijama. Meni je ostalo u sećanju da je on bio prisutan jedno desetak puta. Naše poznanstvo je samim tim površnog tipa", tvrdio je vladika.

Episkop Šarić je tokom saslušanja priznao i da poznaje bivšu devojku Marka Žarkova, te da njihovo poznanstvo traje više od deset godina. "Ona je, što se kaže u crkvi – ‘duhovno čedo’. Svako ko se iole razume u crkvu i generalno verovanja zna šta to znači. U okviru, naravno, obavljanja crkvenih dužnosti, ona se nekoliko puta ispovedila, a i redovno dolazi u crkvu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, na osnovu pisanja medija, uspeo je da utvrdi koja se lica povezuju sa otimicom, ali se branio kako ih ne poznaje. "Ja znam njihova imena, jer sam pročitao iz natpisa u medijima, ali nikoga od njih ne poznajem", naveo je vladika Stefan.

Pozivao se na svetu tajnu ispovesti

Nakon uvodnog dela saslušanja, vladiku je ispitivao advokat Marka Žarkova. Na pitanje advokata da li mu je poznata vrsta odnosa pomenute devojke i studenta Akademije SPC, vladika je rekao da ne može o tome da govori, jer bi time naručio "svetu tajnu ispovesti".

Vladika Stefan je isti način odgovorio i kad ga je advokat Žarkova pitao da li zna čime se bavio ovaj student, ali je priznao da je slao poruke njegovoj bivšoj partnerki. "Da, kao i sa svim drugim duhovnim čedima", odgovorio je on na pitanje da li se dopisivao sa nekadašnjom devojkom Žarkova.

Episkop Šarić je odbio da kaže kakvog su sadržaja bile te poruke, navodeći da bi se time opet narušilo pravilo "svete tajne ispovesti". "To su uobičajene poruke kao i sa svim drugim duhovnim čedima", naveo je on.

Advokatu zabranjeno pitanje

Advokat je pokušao da postavi pitanje vladiki Stefanu da li su poruke koje je slao devojci imale seksualnu konotaciju, ali je tužilac zabranio ovo pitanje.

Šarić je rekao da mu nije poznato kojim se poslom Žarkov bavio, negirao da je ovaj momak bio kod njega, kao i da je razgovarao sa njim o pomenutoj SMS prepisci. "Nikada nasamo nisam razgovarao sa njim", rekao je vladika.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd