Srbija poklanja 83,5 miliona € kineskom Linglongu



Država Srbija donela je odluku da kineskoj firmi dodeli pomoć za izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu u vrednosti od čak 83,5 milona evra, što je udeo od više od 10 odsto u ukupnoj investiciji. U pitanju je fabrika čija je izgradnja počela bez neophodnih dozvola, a koja bi mogla potencijalno da ugrozi obližnji rezervat prirode Carska bara.

Komisija za dodelu državne pomoći Republike Srbije donela je rešenje u kom se navodi da država pomaže investiciju kineske kompanije Linglong u izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu sa 83,5 miliona evra.

Od toga, nešto više od 7,5 miliona evra je vrednost zemljišta koje je poklonjeno Linglongu, a ostatak bespovratne državne pomoći će biti isplaćen u periodu od tekuće do 2026. godine.

“Ugovorom o otuđenju dodeljeno je zemljište ukupne površine 95 hektara, 69 ari i 90 kvadratnih metara, čija procenjena tržišna vrednost, prema proceni Poreske uprave, iznosi 904.669.665,000 dinara, odnosno 7.666.705 evra . Dakle, ukupan iznos državne pomoći iznosi 83.490.605 evra u dinarskoj protivrednosti”, navedeno je u rešenju.

Iz dokumenta se takođe vidi da će ukupni trošak zarada u Linglongu iznositi nešto više od 16 miliona evra, što znači da bespovratna pomoć Srbije prevazilazi podsticaje za otvaranje novih radnih mesta.

U obrazloženju ovog rešenja, navedeno je da je u pitanju “projekat od državnog značaja”, a Komisija za dodelu državne pomoći je izračunala da udeo državnog ulaganja u ukupno planiranoj investiciji Linglonga iznosi 10,44 odsto.

Međutim, uprkos ogromnom učešću, Srbija ne dobija nikakav vlasnički udeo u budućoj fabrici. Novac se prosto poklanja.

Kompanija Linglong počela je prošle godine izgradnju svog postrojenja u Zrenjaninu i to bez izrađene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, uz brojne promedbe stručne javnosti i građana na način pribavljanja građevinskih dozvola.

Institut RERI je više puta upozoravao na to da se ova fabrika gradi bez neophodnih dozvola, pa je tako i pre dva dana upozorio da se ni gradska uprava Grada Zrenjanina ni nadležni organi u Autonomnoj pokrajini Vojvodine nisu  obratili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, kako bi pribavili uslove zaštite prirode za izgradnju ove fabrike.

RERI je tom prilikom podsetio da je podneo ukupno 12 žalbi na rešenja nadležnih organa i pokrenuo tri upravna spora kojim se traži poništenje nezakonitih odluka u ovom slučaju.

Upozorio je da se na samo 2 km od lokacije na kojoj je planirana izgradnja fabrike guma nalazi specijalni rezervat prirode Carska bara koji predstavlja zaštićeno područje i kategorije od međunarodnog, nacionalnog odnosno izuzetnog značaja, a u kojoj boravi 239 vrsta ptica, od kojih 207 predstavljaju strogo zaštićenu vrstu.

Izvor: Nova.rs