DRAŽA PETROVIĆ - Pismo Trampu iz AVmerikeDraža Petrović, kolumna za portal N1, 6.11.2020.

Bar sedam američkih televizija preksinoć je prekinulo program kada su utvrdili da Donald Tramp tokom direktnog prenosa konferencije za štampu - laže, dok je u Srbiji stvar dijametralno suprotna: bar sedam srpskih televizija prekida redovni program i direktno uključuje predsednika Vučić da bi svi čuli šta predsednik ima novo da laže.

Pardon, šta predsednik ima novo da kaže.

Ako predsednik svašta novo ima da laže, pardon kaže, u Srbiji se, za razliku od Amerike, taj prenos produžava redovnim reprizama na svakih sat vremena, specijalnim emisijama i celovečernjim šou programima gde gledaoci koji su propustili predsednikovo laganje, pardon – predsednikovo izlaganje, mogu da utvrđuju gradivo dok ga ne nauče napamet.

Demokratija u Srbiji, dakle, cveta, za razliku od američke demokratije, te je predsednik Vučić napisao otvoreno pismo američkom narodu & bratskom i prijateljskom Trampu, za koga je kao volonter statirao u Ovalnoj sobi tokom kampanje u SAD, kako bi svima njima objasnio način na koji mogu da dostignu domete srpske demokratije. I poboljšaju manjkavu američku demokratiju & manjkavi američki izborni sistem.

Otvoreno pismo predsednika Vučića prenosimo u celini:

„Braćo i sestre Amerikanci, dame i gospodo Ameri, brate i prijatelju Tramp, ja sam onaj što je nehotično potpisao sporazum sa Hotijem, sigurno me se sećate, onaj što ste mu dali ključeve Bele kuće u trajno vlasništvo, te ću vam kao ponosni nosilac tih ključeva otkriti ključne stvari za što brži završetak izbora i ekspersni ulazak u Belu kuću.

Da se izbori završe što pre, jer mora da se radi, ne može kod nas da se čeka četiri, pet dana na rezultate glasanja.

Kao što kod vas postoje samo elektorski glasovi, kod nas u Srbiji postoje razne vrste glasova koje pomažu da se izbori završe za samo jedan dan, već oko 22 sata uveče, obično uz trubače i Tasovca. Dakle, u Srbiji ne postoje elektorski glasovi, ali zato postoje, ovim redom:

LEKTORSKI GLASOVI, to je vrsta glasova onih glasača kojima ni lektor ne može da pomogne u pravilnom primenjivanju pravopisa, gramatike, srpskog jezika i književnosti, a to su moji najverniji fanovi. Njima je važno samo nacrtati koji broj da zaokruže.

LELEKTORSKI GLASOVI, to su glasovi onih koji leleču po ceo dan da u našoj zemlji ništa ne valja, to vam je takozvana opozicija, i važno je da tih glasova u kutijama bude što manje. Najbolje je da ih toliko izludite da odluče da bojkotuju izbore i onda vas baš zabole. Lelek lelektorskih glasova je smrt za demokratiju.

ELEKTRONSKI GLASOVI, to su glasovi koji se dobijaju tako što takozvanim elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom niko ne može da priđe, sem mene, što se automatski odražava na stav glasača koji po ceo dan bulje u elektronske medije. Glasači treba što manje da misle svojom glavom, a najviše treba da misle mojom glavom, jer sam ja najpametniji, to vam je provereni recept.

EVROTORSKI GLASOVI, to su glasovi koji se dobijaju za 20 evra, kad uslikate mobilnim telefonom glasački listić, i pokažete ga ovlašćenom nabildovanom i ćelavom licu koje vas čeka 50 metara od biračkog mesta na šalteru u vozilu marke „džip“ sa zatamljenim staklima.

TORSKI GLASOVI, to su glasovi koji se dobijaju kad svoje verne ovčice, kako im ja tepam, pustite iz tora na birališta. Kada glasaju, možete ih odmah vratiti u tor do prve sledeće prilike. Torski glasovi su najvažniji.

SENDVIČARSKI GLASOVI, to su najukusniji i najjeftiniji glasovi, jer vas koštaju samo jednu kiflu, jedan šnit alpske salame, četiri štrca majoneza, plus list zelene salate. Plus parče providne folije za umotavanje sendviča.

Iz priloženog vam je valjda jasno da elektorski glasovi kao deo izbornog sistema Vaše zemlje moraju da se prošire širokim asortimano raznovrsnih glasova iz naše zemlje, koji garantuju da ćete pobediti već dva sata po zatvaranju birališta.

I kod nas, dragi Trampe, opozicija hoće da pokrade izbore, ali ih mi u tome uspešno sprečavamo. Recimo, od jedne Demokratske stranke, napravili smo dve Demokratske stranke, koje imaju dva predsednika, tako da oni ne mogu da se dogovore ni ko im je predsednik stranke, a kamoli da se dogovore ko će im biti kandidat za predsednika Srbije. To isto morate primeniti i na američku Demokratsku stranku, i nema da vas boli glava.

I još nešto – da bi privukli glasove afroameričkih birača, morate stalno ponavljati da radite ko crnac. Evo, ja na primer svuda ističem da radim ko crnac, iako u našoj zemlji nema skoro uopšte Afoamerikanaca, i izneneđujuće - na tu se priču primaju i belci, skoro više nego crnci, verujte mi.

I još nešto, dragi Trampe. Valjda ne želite da Amerika liči na Šabac, gde je naša opozicija ponavljala jedne te iste izbore sve dok ih nije totalno izgubila. Važno pravilo svake izborne demokratije jeste: izbori se ne dobijaju posle izbora, izbori se ne dobijaju ni na izborima, izbori se ne dobijaju ni pre izbora…

Izbori se, jednostavno, dobijaju samo ako zatvorite oči i to žarko poželite. Mislim, da se razumemo, ne zatvorite vaše oči, nego oči ovih koji glasaju. Vaše je samo da poželite.

Puno vas pozdravlja ovlašćeni čuvar ključeva Bele kuće, dobitnik dekantera, držač vašeg penkala, president AVmerike Aleksandar Vučić“.