IN MEMORIAM - Mustafa Nadarević



Musatafa Nadarević, poznati glumac, preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Njemu je bio dijagnostifikovan karcinom pluća, te je nedavno otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji, nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević bio je hrvatski i bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac i režiser. Najpoznatiji po ulozi Izeta Fazlinovića, u seriji Lud zbunjen normalan, gde je tumačio glavnu mušku ulogu.

Nadarević je diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umetnost, a pozorišnu karijeru započeo kao član Zagrebačkog kazališta mladih. Postao je stalni član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 1969. godine.

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom “Let iznad kukavičjeg gnezda“, a od tada do danas je postavio više predstava, između ostalih „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića i „Zabune“ Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i „Hasanaginicu“ Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Filmsku karijeru započinje sporednim ulogama početkom osamdesetih godina 20. veka, da bi se zatim nametnuo kao izbor za glavne uloge.

Pažnju javnosti je skrenuo 1985. godine ulogom Zijaha u Filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice, ulogom Mihajla u filmu Već viđeno Gorana Markovića iz 1987. godine, ulogom Leona Glembaja u filmu Glembajevi Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine za koju je dobio Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca i u popularnoj seriji Lud, zbunjen, normalan u režiji Elmira Jukića, gde tumači lik Izeta Fazlinovića.

Izvor: Nova.rs