Naravno da je Vučić morao da privatizuje sahranu Irineja



Mihailo Jovićević, tekst za portal Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se, kao jedan od četvorice govornika, verujućem narodu na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru. Na žalost, u toj besedi nije uspeo da odoli svom najtežem iskušenju: da svojim govorom, dramatizacijom i PR strategijom ne privatizuje i zloupotrebi dan tuge i saučešća, tu, na nepuna dva metra od odra preminulog patrijarha.

Jedno vreme se završilo, ovozemaljsko; patrijarh je bio miran pred sobom i Bogom; njegov Bog bio je Bog mira.

Ovo su bile uvodne opaske predsednika Vučića – dostojanstvene i primerene. 

“Njegov Bog je bio Bog razuma. Bog svih nas, onaj koji ne deli. Njegova Srbija bila je ona koju je sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume, koja ne mrzi. Hram koji je želeo i razumeo, gradio je gradeći sve nas. Hoćemo li znati da ostanemo jedno, bez ikakve zlobe. Verujem da će njegovo učenje ostati, da će ostati hramovi i da će opstati srpstvo. Kada se gromada stene odvoji od planine, ostaje praznina. Takve retke gromade kao patrijarh Irinej ukrašavaju i narod”, rekao je, takođe, predsednik.

A onda je pao u iskušenje. Rvao se sa njim par trenutaka, videlo se jasno šta je vagao u glavi.

Nije odoleo.

“Vaša preosveštenstva, ne mogu da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sam ga voleo, a on je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja. Samo hoću da kažem da je na dan kada je otišao u bolnicu, pozvao me i rekao “Moram li, Aleksandre, u bolnicu? Zašto ja da zauzimam postelju?”. Dan kasnije me je pitao je li sve pod kontrolom, a treći dan mi je rekao “Ne brini, sa mnom će biti sve u redu, nego vidi da oko Srpske i Kosova bude sve dobro”. I više se nismo čuli”, zaključio je predsednik u govoru.

Time je predsednik narušio dostojanstvo čina kojim je prisustvovao, ali i udario (makar to tako vidi njegov PR tim) nekoliko simboličkih “pečata”:

– Borbu sa koronavirusom poistovetio sa sobom;

– Suptilno poručio da je patrijarh pratio njegova (na momente histerična) javna obraćanja;

– Približio se verujućem narodu naglašavajući posebnu vezu sa patrijarhom;

– Predstavio sebe kao sveodgovornog i glavnokomandujućeg (“Pitao me je li sve uredu?”);

– Naglasio svoje neumorno vojevanje za Srpsku i Kosovo, koje je prepoznavao i patrijarh;

Naivno je bilo očekivati da će predsednik odoleti ovom iskušenju.

No, hrišćanski je nadati se.