Ljudi umiru od korone, oni deci guraju istu kašičicu u usta



Svi napori nadležnih institucija da se spreči širenje koronavirusa su pali u vodu. Na hiljade vernika celivalo je telo mrtvog patrijarha Irineja u Sabornoj crkvi, ne poštujući mere predostrožnosti. Ne samo da mnogi vernici Srpske pravoslavne crkve većinski nisu nosili masku ili držali distancu, već je velika većina njih odlučila da se pričesti iz iste kašičice - uključujući i decu.

Kako se vidi na snimcima zabeleženim juče u Sabornoj crkvi, velika većina vernika pristala je da se pričesti iz iste kašičice. I ne samo to, nego su pričest primala i njihova maloletna deca. Takva odluka pojedinih vernika, ali i stav Srpske pravoslavne crkve, prema mišljenju mnogih korisnika društvenih mreža, veoma je problematična u doba pandemije koronavirusa kad Srbija broji više od pet hiljada zaraženih po danu.

Postavlja se pitanje bezbednosti dobijanja pričešća za vreme pandemije, pošto mnogi vernici koriste istu kašiku. Međutim, crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest “krv i telo Hrista”, pa prema tome ne može da se prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primenila sve restrikcije za javnu bezbednost.

SPC smatra da je pričest važnija od toga da se zaštite životi građana.

“U srpskoj Patrijaršiji u Beogradu je rečeno da Sveti sinod ostaje pri stavu da pričešćivanje iz iste čaše na tradicionalni način koji se primjenjuje već 2.000 godina, nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti.”

Deo javnosti, s druge strane, smatra da je takvo ponašanje “morbidno” i “neodgovorno”, kao i da vernici koji su dozvolili svojoj deci da se pričeste iz iste kašičice ne razmišljaju o njihovom zdravlju, niti o zdravlju svojih sugrađana.

Ne samo da su pričest primala maloletna deca, uz saglasnost svojih roditelja, što čitavu stvar čini još strašnijom, nego i sami velikodostojnici Crkve nisu poštovali preporuke Kriznog štaba o držanju distance.

Iako je SPC ovakvim izjavama i postupcima, svesno ili ne, ignorisala nauku i mnogobrojne stručnjake – virologe, epidemiologe, naučnike, itd – činjenica je da je od posledica koronavirusa, u petak ujutru, preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

On nije jedini poglavar koji je bio zaražen smrtonosnom bolešću – u bolnici se trenutno od koronavirusa leče grčki arhiepiskop Jeronim i albanski Anastasije, a nedavno je od posledica koronavirusa preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nadležni su ranije upozorili i apelovali na građane da poštuju mere predostrožnosti, jer su brojke zabrinjavajuće.

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano 5.774 novozaražene osobe, a od korone je preminulo 28 osoba. Testirano je 16.938 osoba.

Izvor: Nova.rs