Panić pisao Konu: Radite za vlast, ne vidite katastrofuPredsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, uputio je danas otvoreno pismo epidemiologu Predragu Konu u kojem ističe da član vladinog Kriznog štaba, iako svestan da ga obmanjuju, iznosi netačne činjenice kad govori o stanju u zdravstvenim ustanovama, prenosi Nova.rs.

Polemika oko toga da li je zdravstveni sistem u Srbiji “pukao” ili ne, već nekoliko dana se vodi u javnosti, a povod svega bila je izjava koju je doktor Rade Panić dao za televiziju N1.

“Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao. Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem”, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u “crvenoj zoni”.

Na njegovu izjavu se zatim osvrnuo epidemilog Predrag Kon, koji je istakao da zdravstveni sistem u Srbiji “nije pukao”.

“Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema”, rekao je Kon na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba.

Nakon svega, usledilo je i otvoreno pismo Panića upućeno epidemiologu Predragu Konu, u kojem navodi da je Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba, održanoj 27. novembra, izneo netačne podatke o stanju u bolnici u kraljevu.

"Koliko je Vaš nastup nečastan, govori činjenica da opet niste imenovali lica koja su Vam dostavila podatke iz Kraljeva, kao i kada ste govorili o broju novoobolelih i preminulih, pozivajući se na to da Vam dostavljaju podatke. Zašto je to nečasno? Zato što ste time saučesnik u skrivanju odgovornih za situaciju u kojoj su se našli svi građani Srbije, a posebno zdravstveni radnici. Prvo Vas pozivam da obznanite ko Vas je slagao? Posebno je nečasno, što ste svesni da Vas obmanjuju, jer ovo je ko zna koji put da iznosite podatke koji nisu činjenice sa terena. Ne postoje više opravdanja za Vašu 'neobaveštenost'", poručio je Panić ističući da Konove tvrdnje da je u Kraljevu popunjeno 55 odsto kovid kapaciteta, nisu tačne.

"Koliko ste glasnogovornik vladajuće politike, običan propagandista, valjda najbolje govori činjenica da v.d. direktor OB 'Studenica' u isto vreme, u intervjuu za lokalnu televizuju, govori, o odluci od tog dana, da se u Kraljevu otvore dodatni kapaciteti za kovid pacijente, dodatnih 35 plus 35 mesta. Ispadate neobavešteni i glupi, jer dok Vi izjavljujete da je popunjenost kapaciteta 55 odsto, direktor otvara još 70 mesta, na postojećih 60 plus osam u intenzivnoj jedinici. I sada već shvatate, zar ne? Neko Vas je iz Kraljeva obavestio da je tih dodatnih 70 mesta na raspolaganju. Taj dan su se iseljavala odeljenja neurologije i pneumoftiziologije. Taj dan je napravljen raspored za dodatnih 20 sestara koje će na tim novootvorenim odeljenjima raditi. Opet je pokušano da se u medijima ugasi požar koji gori na terenu", upozorio je Panić.

Podsetio je Kona i da ga je svojevremeno u jednom telefonskom razgovoru upitao da li zna da u Novom Pazaru "gori požar", na šta mu je on odgovorio "da će se raspitati".

"Koliko je sramotno da jedan od najistaknutijih članova Kriznog štaba ne zna da se dešava humanitarna katastrofa u jednom delu Srbije? U stvari, pravo pitanje je koliko je opasno po zdravlje i život svih građana Srbije što najveći stručni autoritet u Kriznom štabu ne zna da su u Novom Pazaru pacijenti po hodnicima, a sa mrtvima se ne zna gde će?! Pa zar posle četiri meseca od tih nemilih dešavanja Kraljevo ili neki drugi grad ili teritorija treba da prođu kroz isti pakao? Zašto, pobogu kolega Kon", upitao je Panić.

"Dugo sam bio u dilemi da li pacijentima da uskratim lečenje uz pomoć ventilatora"

Osvrćući se na svoje dežurstvo u četvrtak, o kojem je govorio u Novom danu TV N1, Panić je naveo da je u dva navrata, dan i noć, bio ui prilici da sa koordinatorom kovid odeljenja, načelnikom infektivnog odeljenja, rešava nedostatak kreveta u intenzivnoj kovid jedinici, za pacijente koji zahtevaju lečenje u istoj.

"Oba puta nam je u susret izašao KC Niš, prof. Radmilo Janković, sa dozvolom za transport po dva pacijenta oba puta. Dakle u Kraljevu nije bilo dovoljno mesta ni u prethodnih pet dana pre tog dnevnog dežurstva u četvrtak. Taj dan nismo dobili odobrenje za KC Niš. Rečeno je da imaju samo tri slobodna mesta i da ih moraju čuvati za svoje pacijente. Da ponovim, Beograd i Kragujevac odavno ne primaju pacijente iz Kraljeva. Istina je da tog trenutka u intezivnoj kovid jedinici leže četiri pacijenta koji su skoro bez izgleda za preživljavanje", naveo je Panić.

Dodao je da je dugo bio u dilemi da li da tim pacijentima uskrati lečenje uz pomoć ventilatora, da bi dao šansu onima za koje je bilo evidentno da će im se bez ventilatora ubrzo pogoršati zdravstveno stanje.

"Naveo sam da se po medicinskim standardima radi o mladim pacijentima (nisam pomenuo još troje koji su bili za intezivnu negu, pacijenti u godinama sa komorbiditetom, sa malim šansama za preživljavanje i uz pomoć ventilatora). Ta situacija je upravo ona kada su iz Italije doprle vesti da lekari moraju da odlučuju kome će dati ventilator. Tada je predsednik, onaj kome se toliko klanjate, hitno intervenisao i krenuo u nabavku respiratora, taman on lično morao da pilotira avionom do Kine… RFZO je te predsednikove nabavke proglasio za tajnu, iako se radi o opštem dobru i aparatima koji se koriste u delatnosti od opšteg društvenog značaja po građane Republike, za najveću vrednost koja postoji, zdravlje i život. I dalje nema informacije koliko ventilatora ima Srbija, informacije koju bi morao odmah na uvid javnosti da da Institut za javno zdravlje 'Batut', sa potpisom odgovornog lica, jer je zakonska obaveza da ovi biomedicinski aparati budu zavedeni pod serijskim brojem u 'Batutu'. Još uvek, kolega, nemamo odgovor ko je izvršio pregled i prijem ovih novonabavljenih aparata, ko garantuje da su bezbedni u lečenju bolesnika kojima su potrebni. I to jeste pitanje za Vas, jer ste deo Kriznog štaba", poručio je Panić.

"Na fakultetu nas nisu učili da smo bogovi koji odlučuju o pravu na život"

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta naveo je i da ga na fakultetu nisu učili da su lekari bogovi koji imaju pravo da odlučuju ko ima pravo na život, a ko nema.

"Zato je moja odluka bila da nikome ne uskratim vazduh u plućima dok god mu kuca srce. Ostatak života ću provesti u preispitivanju ispravnosti svoje odluke. Tokom dnevne smene u petak je u intezivnoj kovid jedinici u Kraljevu preminulo pet osoba. U noćnoj smeni sam zatekao jednu od te dve pacijentkinje o kojima sam govorio u intezivnoj nezi. Primljena je u bolnicu na interno odeljenje zbog svoje osnovne bolesti (Angina pectoris), gde je inficirana kovidom (izvod iz anamneze koju sam uzeo od pacijentkinje). Danas se pokušava obezbediti mesto u KC Niš za nju", naveo je Panić.

Kazao je i da je sumnjao u reči Petra Đurića, učesnika letošnjih građanskih protesta u Beogradu, da mu je otac preminuo usled nedostatka ventilatora.

"Nisam mogao da zamislim da je Srbija stigla gde je Italija bila pre nekoliko meseci. Onda je došao izveštaj, interni, u kome je pisalo da u intezivnoj jedinici nema mesta, te se odlaže prijem pacijenta Đurića. Poznajući funkcionisanje zdravstvenog sistema, tog trenutka mi nije bilo dobro", naveo je Panić.

Dodao je i da je pre desetak dana imao sam uvid u privatnu poruku u kojoj je pisalo da se u jednoj od velikih ustanova u Beogradu, jedni pacijenti skidaju sa ventilatorne podrške, ne bi li se dala šansa onima koji imaju veće izglede za preživljavanje, ali da je to oćutao pošto nije mogao da dođe do dokaza za tako nešto, jer bi ga, kako je naveo, sigurno uhapsili zbog širenja panike.

"Nisam siguran da li postoji definicija pucanja zdravstvenog sistema. Moja definicija bi bila da je pucanje zdravstvenog sistema trenutak kada veći broj građana kojima je potrebna zdravstvena zaštita nema mogućnost da je dobije. Ovo je situacija koja je takva. Govorim o svim onim nekovid pacijentima koji već mesecima ne mogu da dođu do lečenja. Ovih dana ponovo hiljade pacijenata dobijaju obaveštenja o odloženim operacijama, dijagnostici, lečenju koje zahteva hospitalizaciju. Govorim o čekanju ispred kovid ambulanti koje se meri satima, o maltretiranju pacijenata da moraju prvo da prikupe analize u domovima zdravlja, pa tek da se jave u kovid ambulante pri bolnicama. Koliko je njih u šetanju od nemila do nedraga značajno pogoršalo svoje zdravstveno stanje, koliko je njih odustalo od pokušaja da dođe do zdravstvene pomoći shvatajući da veće šanse imaju ako se leče kući, uz savete mnogobrojnih kolega koji svoje savete pružaju putem telefona i internet komunikacije? Ja znam po pozivima koje dobijam sa molbom da pomognem da svoje drage smeste u bolnicu, jer su u teškom stanju, a nema mesta. Znate li Vi", upitao je Panić Kona.

"Nisu me puštali da radim u kovid jedinici jer nisam politički podoban"

Panić je naveo i da je sada jasno da su njegove sumnje da ga nisu pustili da kao lekar radi u kovid jedinici u prvom i drugom talasu epidemije, bile zarad skrivanja istine šta se dešava u istim.

"Moralo se popustiti, jer sam pred treći talas bio jedini dobrovoljac u Kraljevu od anesteziologa za rad u kovid jedinici. Reči prof. Sazdanovića v.d. direktora KC Kragujevac, upućene mom direktoru kada sam se dobrovoljno javljao da idem u ispomoć u Kragujevac, da nisam 'politički podoban' dobile su i svoje objašnjenje, u Srbiji istina nije dobrodošla. Na smeni u petak uveče sam saznao i da je još jedan kolega otišao u samoizolaciju I da je potreba da ga neko zameni (bio je plan da se posle mesec dana rada u kovid intezivnoj zameni ekipa, da se odmori za ono što nam sledi), tj. da nastavi rad i posle tih mesec dana. Javio sam se ponovo da to budem ja, mada rekoh koleginici da to direktor neće dozvoliti, jer je potrebno da me skloni da bih imao informacije iz prve ruke. Videćemo šta će biti odluka", napisao je Panić.

Dodao je i da je sva dešavanja o kojima govori, između ostalog, pokrio i dopis Ujedinjenih protiv kovida sa 50 pitanja upućenih lično Konu. "Ta pitanja su upućena ispred potpisa 3.000 lekara imenom i prezimenom, pa ako je u Vama ostala trunka moralnosti, pozivam Vas da na ta pitanja odgovorite, iako sam svestan da bi Vaši odgovori bili dodatni dokaz o nečinjenju i pogrešnom činjenju vlasti tokom borbe protiv epidemije SARS-KoV2 virusa, kao i dodatni dokaz da je zdravstveni sistem u Srbiji pukao, jer su umesto struke odlučivali političari. Zato ćutite", konstatuje predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

"Vlast vam je obezbedila fotelju da obmanjujete javnost"

Pritom je optužio Kona da govori u svoje ime i iznosi svoje subjektivno mišljenje iz fotelje koju mu je obezbedila vlast, "očigledno za usluge obmanjivanja javnosti".

"Ja govorim u ime kolega koji u prvim redovima u rovovskoj borbi pokušavaju svim svojim snagama da spasu građane od pošasti zvane kovid-19. Mi smo poslednja odbrana srpske nejači( u ovoj situaciji svi građani su nejač) pred tom smrtonosnom opasnošću. Govorim u ime desetina preminulih kolega koji su svoj život dali za građane Srbije u ime svoje profesije. Njihova žrtva ne sme ostati bezimena i uztaludna", poručio je Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je na kraju pisma pozvao Kona da bude dostojan čina srpskog oficira koji je dobije, jer komanduje jedinicom koja odlučuje "rat sa kovidom-19".

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs