Vlada odlučila: Još dva miliona evra za SPCVlada Srbije je po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina odlučila da novcem građana Srbije pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovog puta iz sredstava tekuće budžetske rezerve na ime dotacije SPC izdvaja 230,3 miliona dinara ili oko dva miliona evra i to za izvođenje radova na platou ispred Hrama Svetog Save.

Niko kao ova vlast nije toliko pomogao Srpsku pravoslavnu crkvu u poslednjih 50 godina, hvalio se nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Samo u poslednje tri i po godine Vlada je iz državne kase za izgradnju Hrama Svetog Save izdvojila najmanje 43 miliona evra. 

Da će još jednom donirati SPC i to uređenje platoa ispred Hrama odlučeno je pre dva dana na sednici Vlade Srbije. Kako je navedeno u Rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, za Crkvu će u te svrhe biti izdvojeno 230.306.000 miliona dinara ili oko dva miliona evra.

Nije poznato da li se uređenje platoa odnosi na izgradnju parka ispred Hrama Svetog Save koju je Vučić najavio pre oko tri meseca. Tada je rekao da će samo u prvoj fazi tog projekta biti izdvojeno 1,5 miliona evra, a da će kompletna izgradnja parka koštati 7,5 miliona evra.

“Biće velelepan park ispred, koji će mnogo da košta, pravu šumu ćemo da napravimo, predivan park”, rekao je nedavno Vučić.

Cena tog “predivnog” parka je ogromna, pogotovo ako se ima u vidu da je taj projekat skuplji nego, na primer, renoviranje Trga Republike u Beograd, a i sam trenutak je problematičan, budući da se država već mngoo zadužila za pomoć privredi zbog koronavirusa.

Iz državne kase na desetine miliona za SPC

Milionske donacije inače Vlada Srbije malo – malo uplaćuje na račun SPC. Tako je početkom jula Vlada prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

Odluka o najvećoj donaciji Crkvi doneta je u martu prošle godine, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

Međutim, to je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu. Tako je na primer, Vlada u julu prošle godine odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Kako je preneo Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

Izvor: Nova.rs