Vučić: Predsednik ne treba da govori na sahrani patrijarhaStranka slobode i pravde (SSP), objavila je na svom Tviter profilu snimak iz jedne emisije, iz vremena kada je Boris Tadić bio predsednik, a Vučić opozicionar. Emisija je nastala nakon smrti patrijarha Pavla, a Vučić je tada rekao "da Tadić nije trebalo da govori na sahrani, te da nije njegov zadatak da iznosi kovčeg".

Vučić je u to vreme nastupao kao opozicionar i bio je prilično direktan prema tadašnjem lideru Demokratske stranke (DS) i predsedniku Srbije. On je tada kritikovao Tadića zato što govori na sahrani patrijarha Pavla, koji je preminuo 15.novembra 2009.godine.

“Nije bilo mesto Borisu Tadiću da traži direktan prenos, pa da on učestvuje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto ni da govori posle vaseljenskog patrijarha. Trebalo je da pomogne, da učini sve. Svi državni organi je trebalo da učine sve da to bude organizovano na najbolji mogući način. Posle toga, njemu nigde nije bilo mesto”, rekao je tada Vučić.

Aktuelni predsednik Srbije dalje je naglasio da je ostao na platou ispred Hrama Svetog Save, čak i dok je govorio Tadić, isključivo iz poštovanja prema preminulom patrijarhu Pavlu.

“Znate li koliko se ljudi zagledalo? Samo su se zagledali, nikome nije bilo prijatno i svi su mislili da mu tamo nije mesto”, rekao je tada Vučić.

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je u petak od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo, a u poslednjim satima borbe sa bolešću, bio je priključen na respirator.

Mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Izvor: Nova.rs