Fondacija „Alek Кavčić“ - Besplatni udžbenici za osnovce



Fondacija „Alek Кavčić“

Besplatni udžbenici za osnovce

Od 12. januara prvi put u Srbiji, zahvaljujući Fondaciji „Alek Кavčić“, na sajtu besplatnabiblioteka.com, potpuno besplatno mogu se „skinuti“ kompleti udžbenika za treći i sedmi, a uskoro će biti dostupni i za četvrti i osmi razred osnovne škole. Samo šest meseci nakon što je ideju o besplatnim knjigama profesor Кarnegi Melon univerziteta obelodanio u NIN-u, Fondacija je objavila komplete za dva razreda, za koja bi sve škole do aprila trebalo da izaberu udžbenike koje će koristiti naredne tri godine, dok se kompleti za četvrti i osmi razred biraju na godinu dana. Udžbenici za ostale razrede objavljivaće se sukcesivno zbog komplikovanih procedura.

„Кako bi što pre obezbedili besplatne udžbenike na internetu u ovom izbornom ciklusu, odlučili smo se za dve varijante. Prva je da finansiramo svoje udžbenike i da ih nakon odobrenja Ministarstva prosvete postavimo na sajt, a druga je da od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva otkupimo pravo da njihove udžbenike, koje je Ministarstvo već odobrilo, pa postavimo na internet. U ovoj prvoj ponudi, Fondacija je finansirala udžbenike iz predmeta Tehnika i Tehnologija, a sve ostale smo otkupili od Zavoda“, objašnjava Aleksandar Кavčić.

Đaci sve dostupne udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com mogu preuzeti na kompjuter ili USB memoriju. U prometnim foto-kopirnicama bi bilo koja knjiga na 100 crno-belih stranica mogla da se odštampa za 150 dinara. Uz to, Fondacija je od Zavoda otkupila i deo već odštampanih izdanja, koje će pokloniti đacima u malim seoskim školama koje se opredele za te udžbenike. Fondacija apeluje na učitelje, nastavnike i direktore škola da izaberu besplatne udžbenike za svoju nastavu i time olakšaju roditeljima. Apeluju i na roditelje, pa i one imućnije, koji mogu deci priuštiti skupe udžbenike stranih izdavača, da se solidarišu sa manje imućnim sugrađanima.

Izvor: NIN