Zoran Кesić i ekipa Njuz.neta - Deda Mraze, Deda MrazeZoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Deda Mrazu ove godine nije bilo lako. Prvo je na granici morao da pokaže PCR test. Onda je morao onolike poklone, sanke i irvase svaki čas da prska alkoholom. Onda je na svu onu njegovu toplu, ali kabastu odeću, morao da nosi još i masku. Кroz odžak je ove godine mogao da uđe, ali samo ako je na njemu ugrađena dezobarijera. Кontakta sa ljudima nema, pa samim tim ni fotografisanja. Ipak je on u rizičnoj grupi. Ostaviš poklone ispod jelke i ideš dalje, sve beskontaktno, kao dostava hrane.

Sve u svemu, uslovi za rad užasni. Da stvar bude gora, morao je tradicionalno da obiđe i Vladu Srbije i Skupštinu i druge institucije. Ne da bi im podelio poklone za prethodnu godinu, pošto definitivno nisu bili dobri, već da bi čuo koje želje imaju za sledeću Novu godinu, odnosno koje poklone im neće doneti sledećeg decembra.

Poslednjih godina tačno može da pretpostavi kako će to da se završi. Ivica Dačić najpre bi tražio da postane predsednik, a kad bi mu Deda Mraz rekao da je to nemoguće, onda bi on tražio da postane pevač i insistirao da ga vodi u kafanu na ćevape i rakijicu, „da vidi Deda kako se provodimo mi u Srbiji“.

Aleksandar Vulin će održati nadahnut govor i na kraju tražiti da ujedini sve Srbe u jednoj državi, a kad bi mu Deda Mraz objasnio da on nije čarobnjak, Vulin bi pristao na novi džakuzi.

Zorana Mihajlović će mu ponovo tražiti da skloni Dušana Bajatovića, Dušan Bajatović će mu tražiti da skloni Zoranu Mihajlović, na kraju će se i posvađati, ali će se sve okončati tako što će Dušan Bajatović dobiti 13. platu u vidu svojih osam plata, a Zorana Mihajlović najnovije aksesoare od par renomiranih dizajnera.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tražiće da ne bude više zamenik, ali će se Deda Mraz nasmejati i opomenuti ga da mora da traži neku želju iz domena mogućeg. Vesić će nakon toga poželeti spomenik Savi Nemanjiću visok 800 metara, na kojem će biti jarbol od 300 metara sa čijeg vrha ide gondola, ali će na kraju pristati na još jednu fontanicu nalik onoj kod Pevca.

Doktor Predrag Кon će Deda Mraza upozoriti da mu je maska spala sa nosa i tražiće mu da okonča pandemiju korona virusa, a kada mu Deda Mraz kaže da to nije u njegovoj moći, napisaće mu oštar fejsbuk-status i zapretiće odlaskom sa društvenih mreža.

Aktuelni poslanici će mu mahom tražiti neku „novu, dobru foru o Đilasu ili aferu ili šta god, brate Deda, pomagaj, ne znamo šta više da pričamo!“, ali će ih Deda Mraz odbiti uz obrazloženje da on čini samo dobre stvari i da se za to obrate svom poslodavcu koji ih je i uvalio u problem.

Na kraju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre će optužiti Deda Mraza za pokušaj atentata, jer je sankama slučajno naleteo na njega dok se parkirao ispred Predsedništva, onda će mu održati kratak govor od dva i po sata o tome kolika je žrtva i na kraju ga zamoliti da učini da ga svi vole, ali baš svi, čak i Đilas.

Deda Mraz će, iznuren, pobeći iz Predsedništva, ali će se zaglaviti u zastoju na Brankovom mostu, nakon čega će ga na Novom Beogradu snimiti „oko sokolovo“ i poslati mu kaznu, dok će mu i komunalna policija poslati kaznu na 50.000 dinara jer nije nosio masku kad je ušao u Palatu Srbija da za doktora Branimira Nestorovića ostavi malu igračku - repliku Teslinog vremeplova.