Da je Balašević imao Plavi voz, ispratili bi ga kao Tita



Jelena Obućina se u svom karakterističnom uvodu u emisiju "Pregled dana" osvrnula na dešavanja u poslednjih nekoliko dana. "Da se ne lažemo, teška je nedelja za nama. Balaševića su na mirno more ispratili svi. Na buru je isplovio patrijarh, obrazovan teolog, mlad, ekumenista, roker, spasilac zavisnika, dobar za vlast i da se ne lažemo, dostojan za narod", rekla je Obućina.

“Plan je da ga prisvoje, jer su ga i odabrali. Plan je i da im služi. Ali da pokušamo da citiramo glumca: ‘Malo ste se prešli, patrijarh je i naš’. Da se ne lažemo, Porfirije bi mogao biti ujedinitelj i pomititelj. I odmah kaže ono što se sa tog mesta nikada ranije nije čulo: “Hrvatska je moja druga domovina”, kaže Obućina o ustoličenju novog patrijarha i postavlja pitanje da li postoji važnija poruka za pomirenje.

Nakon ustoličenja, predsednik Vučić posle duže vremena govorio je za hrvatske medije, a Obućina je uporedila izjave Vučića i patrijarha Porfirija o vezi sa Hrvatskom.

“U pauzi između polaganja ispita, predsednik u intervjuu za hrvatske medije poručuje da se samo ne lažemo da smo najbliži na svetu i da se volimo najviše na svetu i da naše odnose postavimo u nekakvu racionalnu ravan. Da se ne lažemo, o najvećoj ljubavi se nismo ni lagali. Lagali smo se o Jasenovcu i nastavili i pre i posle filma o Dari”.

Ne smemo zaboraviti Jasenovac, ali ni nedavne zločine, o kojima se ćuti.

“Kao što se lažemo i o svežijim zločinima, koji se ne smeju ponoviti. I da se ne lažemo, tu pomaže samo ljubav i razumevanje”, navodi Obućina.

O ljubavi u celom regionu svedočimo ovih dana, kada iz mnogih gradove bivše Jugoslavije stižu dirljivi oproštaji od Đorđa Balaševića.

“Kako je to kad vas vole, svi vidimo, a znao je i pesnik. Da je, kojim slučajem, imao plavi voz, ispratili bi ga kao Tita”, zaključila je Obućina.

Izvor: Nova.rs