Janjičar u odelu



Veze Novaka Nedića, sekretara Vlade i funkcionera SNS-a, sa huliganima

Janjičar u odelu

Generalni sekretar Vlade Srbije i čovek od poverenja Aleksandra Vučića, poznat po menjanju klubova, prema optužbama navijača bio je pokrovitelj osuđenim vođama huligana, a rukovodstvo Partizana ga je sumnjičilo za širenje atmosfere straha i javnog linča

Iza grupe Janjičari, koja je nasilno preuzela Partizanovu tribinu, stajao je Novak Nedić, sadašnji generalni sekretar Vlade Srbije, koji je na toj funkciji od kada je Aleksandar Vučić bio premijer 2014, potvrdio je profesor Pravnog fakulteta i sada bivši potpredsednik FК Partizan Vladimir Vuletić u emisiji Utisak nedelje.

Janjičare su u to vreme predvodili Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, Veljko Belivuk - Velja Nevolja i Nenad Vučković Vučko, koji je do juna 2016. bio u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije, a od tada je funkcioner Žandarmerije. Belivuk je nakon što je oktobra 2016. ubijen Stanković, kome je od 2013. godine 12 puta odlagan odlazak u zatvor kao vođi grupe dilera droge, preuzeo vođenje Janjičara koji su u međuvremenu preimenovani u Principe. On i još 22 pripadnika grupe se sada terete da su kao organizovana kriminalna grupa odgovorni za ubistvo Milana Ljepoje, kome se sudilo kao članu Pink pantera, kao i ubistva navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Terete se za dve lovačke puške, dva pištolja CZ 99 i jedan glok 19, kao i 100 grama kokaina, heroina i marihuane. U zahtevu za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se, međutim, da su delovali od 2019, čime je preskočen period nastajanja i jačanja ove grupe, čemu je i javnost bila svedok gledajući dešavanja na tribinama.

Sumnje da je Novak Nedić, koji je istovremeno i član Glavnog i Izvršnog odbora SNS-a, a pre svega čovek od poverenja Aleksandra Vučića, povezan sa ovom grupom javljale su se i ranije. Bio je na sahrani ubijenog Stankovića, a navijači Partizana su na svojim forumima iznosili tvrdnje kako je pokrovitelj Janjičara. Privremeno rukovodstvo FК Partizan je 16. aprila 2016. iznelo teške optužbe nakon što ih je grupa navijača gađala jajima na tribinama. Saopštilo je tada da je gađanje „učinjeno po nalogu generalnog sekretara Vlade Republike Srbije Novaka Nedića i jednog od vođa navijača Nenada Vučkovića, inače aktivnog vojnog lica“. U ovom saopštenju još se navodi: „Nedić i Vučković nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča, da nečasno i primitivno spreče održavanje legalno sazvane vanredne skupštine. Zna Novak Nedić, čelnik ove osovine straha i prinude, da mu je legalna skupština jedina i poslednja brana da kao generalni sekretar Vlade Srbije dovodi i smenjuje trenere, dovodi i prodaje igrače, utiče na sastav tima, dovodi vođu navijača na sednice organa kluba da odlučuju o kapitalnim pitanjima.”

Piše Vuk Z. Cvijić za nedeljnik ''NIN'', Foto Aleksandar Dimitrijević