Organizovana kriminalna grupa čuvala - policiju



NIN otkriva – nova afera koju bi vlast da prećuti

Organizovana kriminalna grupa čuvala - policiju

Dve od četiri firme za koje je Tužilaštvo zatražilo istragu zbog sumnje da su prale novac i izbegavale plaćanje poreza, MUP je kao deo većeg konzorcijuma angažovao da obezbeđuju sedište policije u Beogradu. Vip sekjuriti i Tisten grupu često su angažovala i druga ministarstva, državne institucije, javna i komunalna preduzeća

Vest dostojna satiričnog portala Njuznet glasila bi – dve privatne firme za fizičko i tehničko obezbeđenje, koje je pre tačno godinu dana, u februaru 2020. angažovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova da čuvaju sedište policije u Ulici kneza Miloša u Beogradu, osumnjičene su, ni manje ni više nego za kriminalno udruživanje, pranje novca i utaju poreza! Privatne firme koje su plaćane javnim novcem svih poreskih obveznika terete se da su izbegavale da plate poreze i doprinose, a država ih je, kroz brojne javne nabavke, angažovala za obezbeđenje, održavanje i čišćenje ne samo MUP-a, već i brojnih javnih i komunalnih preduzeća i institucija.

Problem je samo što to nije jedna od šala ekipe iz Njuzneta, već prava vest, koja se skoro „ubajatila“, s obzirom na to da je Tužilaštvo za organizovani kriminal još 25. januara pokrenulo istragu protiv „organizovane kriminalne grupe“ u kojoj se, kako je istraživanje NIN-a pokazalo, nalaze i vlasnici preduzeća koja su dobijala unosne poslove od države. U zahtevu za sprovođenje istrage, u koji je NIN imao uvid, osmoro okrivljenih tereti se za kriminalno udruživanje, pranje novca i poresku utaju. Iako je ovo jedna od retkih istraga za pranje novca, niko od zvaničnika javno o tome do sada nije rekao ni reč. Sve se svelo na kratku agencijsku vest od 25. januara u kojoj se prenosi saopštenje Tužilaštva da je „zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela, između ostalog, pranje novca i poreska utaja, uhapšeno osam osoba“ i da su „nakon višemesečnog predistražnog postupka policijski službenici MUP-a, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije i Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Sektorom Poreske policije Regionalnog centra Beograd, Odseka Beograd, lišili slobode osam lica: S. Z., S. M., M. M., B. D., R. R., M. G., M. P. i G. S.“

Iako ni prava imena i prezimena većini građana neće značiti mnogo više od inicijala, ova afera više je nego zanimljiva zbog brojnih poslovnih aranžmana osumnjičenih sa najvišim državnim organima. U zahtevu za pokretanje istrage, u koji je NIN imao uvid, Tužilaštvo iznosi sumnju da su vođe grupe Slobodan Zdravković i Slađan Milijašević. Za Zdravkovića se navodi da navodno kontroliše čak četiri preduzeća - Vip sekjuriti (Vip security), Emporio tim (Emporio team), Tajm partner (Time partner) i Tisten grupu (Tisten group), dok se za Milijaševića sumnja da kontroliše Medijana LDS grupu (Mediana LDS group), čiji je formalni vlasnik, prema podacima iz Agencije za privredne registre, Slađana Milijašević, koja nije obuhvaćena ovom istragom. Uz Zdravkovića i Milijaševića, Tužilaštvo je naložilo da se istraga pokrene i protiv Manojla Mandrape, Branka Divljaka, Radmile Radulović, Marine Gerginov, Miroslava Petrovića i Gojislava Savovića.

NIN je pretragom podataka dostupnih na sajtu Agencije za privredne registre utvrdio da su sve četiri firme, za koje Tužilaštvo sumnja da su pod kontrolom Zdravkovića, registrovane za fizičko i tehničko obezbeđenje ili održavanje objekata i čišćenje zgrada, s tim što je on formalno vlasnik samo Emporio tima. Zvanični vlasnici firme Vip sekjuriti su Bojana Ćorović i Gojislav Savović, koga je Tužilaštvo takođe stavilo na spisak osumnjičenih za pranje novca i utaju poreza. Pri tome je Savović polovinu udela u toj firmi kupio od Miroslava Micića u februaru 2015. I gle čuda, baš tada za Vip sekjuriti počinje „zlatno doba“, jer su te godine njeni prihodi bili samo 59,6 miliona dinara, a do 2019. su povećani čak 34 puta, na dve milijarde i 39,6 miliona. Sličnim tempom rasla je i neto dobit, koja je između 2016. i 2019. povećana sa nepunih šest na više od 142 miliona dinara.

Tužilaštvo sumnja da Zdravković „kontroliše“ i Tisten grupu, koja je osnovana 2016. i imala je sličan „razvojni put“ kao i firma BPS sekjuriti, koju je Milena Vuković, bivša državna sekretarka u MUP-u i saradnica tadašnjeg ministra policije, aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, osnovala iste godine. Te dve firme su često zajedno učestvovale i pobeđivale na tenderima. Tisten grupu osnovao je Aleksandar Filipović 4. aprila 2016. sa ulogom od 100 dinara. Na startu je imao samo tri radnika, dve godine kasnije već 75, a u 2019. na platnom spisku imao je 122 zaposlenih. U tom periodu prihodi su porasli sa 6,3 na 273,7 miliona, a neto profit sa 0,5 na 44,3 miliona dinara. Malo je firmi koje se mogu pohvaliti time da su za samo tri godine prihod uvećale 43 puta, a neto dobit fantastičnih 88 puta.

Pišu Vuk Z. Cvijić, Milan Ćulibrk, Foto Đorđe Кojadinović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 11.2.2021.