Piše Veselin Simonović: Sloboda i mafijaVeselin Simonović, kolumna za portal Nova.rs

Srbijom vlada, a u regionu i šire pravi veliku štetu, organizovana vlast kriminalaca, ili skraćeno OVK. Ta kriminalna organizacija pljačka bestidno i drsko Srbiju poslednjih devet godina, kao što reče jedan njihov bivši koalicioni partner i ministar u više vlada: "Jesu žuti krali, ali ovi otimaju". Secikese, švercere i bitange presvlače u skupa odela i predstavljaju ih kao biznismene. Dileri drogom i ubice su im postali saveznici u obračunu sa svima koji ne misle kao oni i koji im se na bilo koji način zamere, a neki su promovisani i u ugledne "poslovne ljude", pod najvećom zaštitom i nema većeg posla gde oni ne asfaltiraju, grade, trguju… Ljudi bez obraza, a koji se lažno predstavljaju kao vlasnici medija, urednici i novinari, blate i crtaju mete na glavama svima koji raskrinkavaju OVK.

Svi koji su sa ovom kriminalnom organizacijom imali posla preko noći su postali bogati. Obogatili su se ministri, stranački funkcioneri i familija im, a da pre nisu imali ni godinu radnog staža. Oni koji su iz interesa preletali u ovo jato sačuvali su nezakonito stečenu imovinu i “ekspertskim” uslugama nedoučenoj i poluobrazovanoj novoj eliti – uvećali su bogatstvo. Vremenom su toliko osilili, osokoljeni “veličanstvenim” izbornim pobedama i delimično uništenom ili potkupljenom opozicijom, te potkupljenim i kupljenim medijima, da više ni jedan tender ili javna nabavka nisu čisti. 

Građani Srbije nikad nisu saznali kakav je aranžman sklopljen za Air Serbia (čak ni sad kad je taj posao propao na našu štetu), ko su prikriveni vlasnici Beograda na vodi i kakav je ugovor, da li ćemo ikad saznati i za bilo koji posao odrađen u Beogradu, ko se ugradio i koliko (spomenici su najmanji trošak), pod kojim uslovima i koliko plaćamo puteve i ceste po Srbiji, ko je i čijim parama kupovao medije i televizije… Spisak sličnih korupcionačkih afera bi bio podugačak, pa je dovoljno reći da je ova vlast sistem javnih nabavki i tendera obesmislila do kraja.

Da li ovakvoj vlasti više uopšte ima smisla postavljati pitanja koje budale su rušile u Savamali, ko je pljačkao “Krušik”, ko je od ministara i visokih funkcionera kupio diplome, ko se kiti doktorskim titulama, a jedva i osnovnu školu da je završio. Čija braća rade najunosnije poslove sa državom… I ovaj spisak bi bio predugačak, pa je za sada dovoljno i ovo.

Jedno pitanje im treba postavljati svakodnevno – Ko je ubio Olivera Ivanovića? Svakodnevno su crtali metu na glavu visoki državni funkcioneri i njihov novinarski šljam. Isto to čine i danas mnogim ljudima, od umetnika koji se drznu da javno upute neku kritiku, preko opozicionih lidera, urednika i novinara koji pitaju, istražuju. Šta god da ovu vlast pitate, o bilo čemu što sam gore napisao, biće da vas plaćaju Đilas i Šolak, da su oni pokrali brdo para, a da se oni bore i grade… Dragan Đilas je i dalje opozicioni lider i ni posle devet godina ove vlasti nije podignuta bilo kakva optužnica. Lično bih im poručio: ceo državni aparat ste privatizovali, pa ili mu sudite ili ćutite.

Vlast je izgleda čvrsto rešila i da iskoristi sve svoje resurse, od državnih firmi, stranih tajkuna koji bi prečicom da dođu do novih poslova do starih i novih medija čije je vlasništvo teško utvrditi, i uništi United grupu i SBB čiji je jedan od suvlasnika Dragan Šolak. Ovom potonjem zato ovih dana svakodnevno crtaju metu na glavi, ne zato što pomenute firme u Srbiji posluju nezakonito (da ima bilo šta nezakonito u poslovanju već bi ih vlast davno kaznila i zatvorila), već isključivo zato što United grupa ima televizije N1, Nova S, portale Nova.rs, N1.rs i što razvija i druge medijske projekte. Greh ove firme je taj što je novinarima i urednicima dala slobodu da se profesionalno bave svojim poslom.