Porfirije novi patrijarh SPC



Za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Porfirije je i pre Sabora važio za ozbiljnog kandidata zbog svoje jake pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, ali i zbog neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Redovni Sabor SPC ove godine održavao se nekoliko meseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. godine;

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji je i služio današnju liturgiju;

Ovaj izbor poglavara SPC pratili su izvesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora (po prvi put van prostorija Patrijaršije) i mesto na kom su vladike bile smeštene pre izbora (deo je smešten u hotelu Hilton, a deo u kelijama Patrijaršije);

Izboru nije prisustvovao vladika šabački Lavrentije, koji je juče hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, juče je hospitalizovan i vladika Maksim, i to zbog sumnje na koronavirus. 

Biografija novoizabranog patrijarha Porfirija

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine, navodi Nova.rs.

Godinu dana ranije, svetovno ime Prvoslav menja monaškim Porfirije. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha Irineja Bulovića, u manastiru Visoki Dečani. Nakon okončanih studija, u manastiru Svete Trojice Mušutištu, u čin jerođakona ga je rukopoložio tadašnji episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh, Pavle.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Prema rečima upućenih u zbivanja u SPC, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, navodi Nova.rs, a portal piše i da je novi patrijarh neskriveno blizak sa aktuelnom vlašću.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd