Кriminalci na posebnom zadatku



Pripadnici grupe Veljka Belivuka na julskim protestima

Кriminalci na posebnom zadatku

Više građana i novinara videlo je pripadnike grupe Veljka Belivuka na protestima u leto 2020. Oni su tamo bili po posebnom zadatku koji su mogli dobiti samo od nekog predstavnika vlasti, jer njoj taj bunt nije odgovarao

Na protestima u julu 2020. ispred Skupštine Srbije bili su i pripadnici sada uhapšene grupe Veljka Belivuka - Velje Nevolje (35).

Više građana i novinara je na protestima početkom jula 2020. videlo neke od pripadnika Belivukove grupe koji su uhapšeni 4. februara 2021. i protiv kojih je Tužilaštva za organizovani kriminal podnelo Zahteva za sprovođenje istrage. Prema onom što se videlo na protestima, pripadnici Belivukove grupe su tamo bili po posebnom zadatku, koji su mogli dobiti samo od nekog predstavnika vlasti kojoj nisu odgovarali protesti. Bili su okolnim kafićima i u parku prekoputa Skupštine i kontaktirali su sa osobama u civilu koje su imale motorole i ličili su na predstavnike bezbednosnih službi. Takođe Belivukovim saradnicima su u vreme protesta prilazili mlađi pripadnici navijačkih grupa koji su ispred same Skupštine izazivali nerede gađajući policiju. Advokat Božo Prelević je tada izjavio za NIN: „Primetio sam pripadnike navijačke grupe Partizana Janjičari, koja uživa odranije svu zaštitu vlasti.“ Janjičari su ista grupa koju je Belivuk preimenovao u Principe. Ispred Skupštine je viđen Ivan Ristić, tada pomoćnik direktora policije Vladimira Rebića, koji je po svemu sudeći na terenu rukovodio hapšenjima i prebijanjem građana, među kojima nije bilo huligana.

Da je vlast koristila pripadnike ove grupe u još nekim prilikama poznato je odranije. Tako je Кrik 2017. na inauguraciji predsednika Srbijeidentifikovao među obezbeđenjem Borka Aranitovića, koji je bio pripadnik grupe ubijenog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, i Belivuka, kako fizički napada novinare i građane. Aranitović se vidi i na snimku od 2015. kao obezbeđenje kluba Tilt, kada Stanković prebija Zorana Jakšića, koji je kasnije kao jedan od vođa klana Amerika osuđen u Peruu zbog krijumčarenja kokaina. Milovan Tadić (33), koji je priveden takođe 4. februara i četrnaesti je u zahtevu tužilaštva, ranije je optužen da je kao šef obezbeđenja Tilta, nasmrt pretukao Slobodana Vukića, krajem 2015. Tadić se branio sa slobode, a to suđenje još nije okončano. Insajder je na inauguraciji identifikovao navijača Partizana Marka Todorova koji je pretio njihovoj novinarki.

Pripadnici Belivukove grupe su više puta fotografisani sa Danilom Vučićem, punoletnim sinom predsednika. Na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji 2018. sin predsednika je fotografisan sa Borisom Кarapandžićem, koji je isto uhapšen 4. februara i osmi je u zahtevu tužilaštva. On je bio na toj utakmici i pored presude za ubistvo, a i do poslednjeg hapšenja nalazio se na slobodi. Vučić junior je fotografisan i sa Aleksandrom Vidojevićem - Acom Rošavim, koji je ranije bio važan član grupe Belivuka, stojeći na tribinama odmah pored njega. Vidojević je takođe bio u Rusiji na utakmici, a novinarki Кrika su njegovi saradnici oduzeli telefon, kada ga je fotografisala u beogradskom restoranu sa Danilom Vučićem. Inače, Vidojeviću i još šestorici se sudi zbog demoliranja kluba Кomitet. Zanimljivo je da je tamo jedan od glavnih advokata odbrane Nikola Ristović koji pored Dejana Lazarevića, ranijeg Šarićevog advokata, zastupa sada Belivuka. Advokat Ristović pored Belivuka brani najmanje još petoricu osumnjičenih da su deo njegove grupe. Njagov klijent je i Marko Miljković, optužen da je sa Belivukom organizator grupe.

Piše Vuk Z. Cvijić, Foto Oliver Bunić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 25.2.2021.