ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Šegrt na zadatku



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Mladom ministru Momiroviću, koji je u Vučićevom stilu ribao Drobnjaka, valja dati šansu. Uostalom, setite se premijerke Ane Brnabić na početku karijere, a sad i po govoru tela liči na predsednika. Uz ovoliku želju, za koju godinu biće Toma nova Ana, ne zvao se on Mona

Šta biste prvo pomislili ako bismo vam rekli da je jedan čovek opominjao Zorana Drobnjaka da ugasi telefon i vodio ga u obilazak radova da bi ga tamo ribao pred prisutnima, a i pred kamerama?

Rekli biste, naravno, „Aaaaaa, pa znamo, to je Aleksandar Vučić u njegovom tradicionalnom kinjenju Drobnjaka“. I prevarili biste se.

Taman je Zoran Drobnjak malo uhvatio vazduha od predsednika Srbije, već dugo ga nije vodio u to tradicionalno koridorsko maltretiranje, ali nažalost pojavio se novi lik. Ministar Tomislav Momirović, umetničko ime Toma Mona, kinjio je Drobnjaka zbog probijenih rokova na gradilištu kod tunela Lipak na obilaznici kod Beograda.

Toma Mona nije dugo na ministarskoj funkciji, ali već je imao prilike da i sam doživi kinjenje. Nije ga kinjio predsednik direktno, ali su ga kinjili tabloidi, koji su ga naveli kao jednog od ministara čijim radom on nije zadovoljan. A već dobro znamo kako to ide. Šta ti Vučić misli, to ti Informer kaže. Prošao je, dakle, Momirović kroz tabloidnog toplog zeca i odmah shvatio poruku.

Posipao se javno pepelom, pričao kako nije dovoljno radio i kako mora više, kako se malo opustio jer, eto, i on je samo čovek, ali neće se to više ponavljati i kako svi moramo mnogo da radimo. Nije to, naravno, bilo dovoljno. Bilo bi isuviše lako da malo sam sebe kritikuješ pred kamerama, pa ne možeš se izvući tako lako, je Toma odlučio da malo kritikuje i druge pred kamerama ne bi li na taj način dokazao svoju lojalnost. Efikasno je, a pritom i manje boli kad kritikuješ druge, a ne sebe.

Izbor je pao na Drobnjaka i ko se već tu zatekao na licu mesta. A to što je Toma Mona kritikovao baš Drobnjaka i to što ga je kritikovao na način vrlo sličan onom koji praktikuje predsednik Srbije nije slučajnost već podizanje šlihta na jedan sasvim novi nivo. Imitiranje je najviša forma laskanja, reče neka mudra glava, a Toma je rešio da ovu tvrdnju primeni u praksi. Njagova imitacija Vučića koji maltretira Drobnjaka jeste, doduše, bila tanka i neubedljiva, mora to mnogo bolje, ali za prvi put nije loše. Treba mladom Tomi dati šansu.

Pa setite se samo premijerke Ane Brnabić na počecima karijere. Кada započne rečenicu, možete da odete do toaleta da obavite šta treba, pa do kuhinje da napravite sendviče i kad se vratite ona će još uvek pokušavati da je završi. A danas? Danas veze kao singerica. Svega nekoliko godina je bilo potrebno da Ana ne samo nauči da spinuje poput Vučića, već i da poprimi njegovu mimiku i pokrete tela dok to radi.

Sa druge strane, Toma je mlad i neiskusan, ali želi da uči. Za koju godinu neće mu drhtati glas dok trenira strogoću, neće mu se smejati radnici koje, kao, pokušava da maltretira, a neće moći ni da mu se omaknu nespretne izjave poput: „Otkud vam pravo da rastežete rokove, pa niste vi državni vrh!“ Biće Toma nova Ana, ne zvao se on Mona!