ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Šta zna Sandra šta je hektar



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Srpska napredna stranka mnogo je obećavala, ali malo šta ispunila u proteklih osam godina. Uglavnom smo dobijali nešto što nismo tražili, a sa druge strane jedinu stvar koju su zaista mogli da ispune (i ispunili su) nikada nam nisu obećali.

Da su onomad pred izbore izašli sa sloganom „Sa nama vam nikad neće biti dosadno!“, to bi bio verovatno najtačniji slogan u istoriji srpskog parlamentarizma. To je zaista jedina stvar iza koje bi naprednjaci mogli da stanu bez ikakvog oklevanja.

U prethodnim godinama predaha nije bilo. Nizale su se afera za aferom, gaf za gafom, besmislica za besmislicom. I taman kad misliš nema više, nema dalje i nema dublje, izleti u prvi plan neka nova nada potekla iz SNS akademije za proizvodnju mladih lavova, lidera ili kako se to već zove.

Još nismo raščivijali ko je u ovoj zemlji mafija, a ko država, ko kome hoće da naudi i zbog čega, a već nam je pažnju privukla poslanica vladajuće stranke Sandra Božić, koja je ustvrdila da jedna od liderki opozicije Marinika Tepić ima ni manje ni više nego stan od jednog hektara.

Na osnovu ove izjave moglo bi se zaključiti da se u SNS-ovoj akademiji ne bave mnogo brojevima i merama, pa ni elementarnom logikom. Izgleda da je fokus više na nekim drugim naukama, više društvenim, kao što su vređanje, nipodaštavanje, opanjkavanje i njeno visočanstvo - laganje. S obzirom na to da je poslanica Božić završila Fakultet političkih nauka, sasvim je sigurno da je mogla da nauči elementarne pojmove o prirodi, društvu i nekretninama, ali možda je, opet, krenula putem stare novinarske mudrosti, koja se takođe tokom studija na tom fakultetu može čuti, a to je: „Ne dozvoli činjenicama i istini da stanu na put dobroj priči“.

Ovo, naravno, nije krilatica pravih novinara, već više onih „novinara“, ali to su taman oni koje Sandra Božić i njena stranka inače i cene, pa zašto onda ona ne bi cenila i primenjivala i njihov svakodnevni modus operandi? Sandra, dakle, nije mnogo marila za činjenicu da hektar predstavlja površinu od 10.000 kvadratnih metara. Mnogi stadioni u Evropi imaju dimenzije od 100 puta 50 metara, što znači da bi Marinikin stan trebalo da bude veličine dva fudbalska stadiona. Zamislite samo koliki je infostan za toliku gajbu? I zamislite koliko vremena Marinika nedeljno potroši na sređivanje stana. Dobro je da uopšte stigne i jednu konferenciju za medije da održi. Кad je ovo čuo, čak je i Siniša Mali bio u fazonu: „Okej, ovo je možda malo preterano, ipak treba malo imati neke mere“.

Da zaključimo, slučaj „Božić protiv Marinike“ pokazuje da nikada ne treba potcenjivati mogućnost SNS-a da nas iznenadi. Možda sada recimo naivno mislite da ne može gore od ovoga, da su Irena Vujović i Toma Mona na ministarskim mestima samo dno posle kojeg nema dublje, ali budite oprezni. Tako ste onomad mislili i za Marka Đurića. Iz prikrajka željno čekaju razne sandre i ostale SNS kebare da dobiju svojih pet minuta. I dobiće ih. Želeli mi to ili ne.