DRAŽA PETROVIĆ - Crven Vesić u crvenoj zoni



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Kada je te večeri stao pred kamere, primarijus dr Goran Vesić, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, bio je umoran kao i svaki lokalni borac protiv globalne pošasti.

– Gde ste bili? – pitali su ga novinari.

– Upravo dolazim iz crvene zone – rekao je primarijus Vesić umorno, al’ zadovoljno.  

– Kako je tamo? – nastavili su da ga pitaju.

– Paaa – uzdahnuo je Vesić uz primetno zadovoljstvo – pobedili smo 1:0!

– Bravo! Još jedna pobeda potiv korone! – vikali su novinari ushićeno. Interesovalo ih je još – kako je u crvenoj zoni, na prvoj liniji fronta?

– Šta da vam kažem, u crvenoj zoni najviše se peva „Pukni zoro“! – objasnio je delić atmosfere sa prve linije.

– Zašto baš ta pesma? – pitali su novinari.

– Pa kako zašto? – kontrapitao je Vesić: „Ta pesma se peva jer svi čekamo zoru da pukne, pa da idemo kući, da se vratimo svojim predsednicima i svojim porodicama“.

– Šta još pevate u crvenoj zoni? – pitali su novinari.

– Pevamo pesmu „Crven Vesić, joj mamo“, obradu starog hita „Crven fesić, joj mamo“, spevanu u čast moje borbe u crvenoj zoni – kazao je Vesić.

– Aha – kazali su novinari – „lepo je što imamo ljude koji izgaraju u borbi da nam svima bude bolje, u crvenoj zoni, gde je najteže i najrizičnije!“

I onda je naš superheroj, zvani primarijus Vesić, otišao kući, kada je na Instagramu, većoj pošasti od svih pošasti, izašao snimak na kome se vidi Vesić u nekoj kafani sa odvratnom muzikom, okružen fudbalerima, okružen tanjirima, okružen Zvezdanom Terzićem, svi bez maski, uključujući i Vesića. Uključujući i tanjire. Uključujući i pevača koji je kapljično prenosio želje, čestitke i pozdrave. I kapljično pevao. 

– Niste me dobro razumeli, a možda sam napravio i lapsus. Pa i predsednik pravi lapsuse, što ne bih i ja – napisao je onda Vesić na svom Fejsbuku: „Ja nisam rekao da sam bio u crvenoj zoni, već da sam bio u Crvenoj zvezdi. Šta ja da radim što je sličnost ta dva termina očigledna, mada ume da zavara.  Zatim, ja nisam rekao da smo pobedili koronu 1:0, već da smo pobedili Partizan 1:0. I izvinjavam se što me niste razumeli! Pogreši čovek, pa pogreši i Vesić, doduše retko“ – napisao je primarijus Vesić.

A zašto niste nosili makar masku, aman čoveče, pitali su ga pratioci na Fejsbuku, zbog kojih Vesić stalno ima utisak da ga neko prati.

– Nisam nosio masku jer se ja stalno zalažem kroz svoju bogatu političku karijeru da maske padnu, da svako pokaže svoje pravo lice, posebno da svoje pravo lice pokaže Đilas i njima slični, ali kako neko može da pokaže svoje pravo lice ako nosi masku – odgovorio je Vesić pratiocima na Fejsbuku zbog kojih stalno ima utisak da ga neko prati.

A zašto niste prijavili ilegalnu kovid žurku, aman čoveče, pa vi se stalno borite protiv ilegalnih kovid žurki, pitali su ga još.

– Pa nisam prijavio ilegalnu kovid žurku jer to nije ni bila ilegalna kovid žurka već zvanična proslava titule FK Crvena zvezda, bivšeg svetskog šampiona, bivšeg evropskog šampiona, i kluba za koji navijaju svi časni ljudi, poput nikada bivšeg predsednika Vučića! – objasnio je Vesić, dodavši da čak ni na pozivnici nije pisalo: „Pozivamo vas da vašim prisustvom uveličate ilegalnu kovid žurku FK Crvena zvezda, već – pozivamo vas da uveličate zvaničnu proslavu titule prvaka!“

– Dakle, otkud sam ja mogao da znam da je u pitanju ilegalna kovid žurka? Gde piše da je to ilegalna kovid žurka? – već je bio besan na sva ta pitanja i potpitanja bez smisla.

Onda se u celoj priči pojavila i premijerka Brnabić, kao dokaz da gde god ima ludog ima i zbunjenog, a gde god ima zbunjenog ima malo i ludog.

– Da li ćete smeniti Vesića kao člana Kriznog štaba? – pitali su premijerku.

– Kako ja mogu da smenim člana Kriznog štaba Vesića, kada Vesić nije ni član Kriznog štaba? – pitala je premijerka, potvrdivši tako sumnje da je Krizni štab telo koje funkcioniše kao i ilegalne kovid žurke – tamo faktički svako može da bupne, samo ako unapred zna gde se takva manifestacija država.

Ili ih tamo ima toliko da ni premijerka, šefica Kriznog štaba, ne može baš da povata ko je sve tačno član Kriznog štaba.

Ostaje nejasno, naime, kako Vesić nije član Kriznog štaba ako je, na primer, 22. marta na Tanjugu izašao naslov: „Vesić: Krizni štab sredinom nedelje, na stolu ugostitelji“. Ili, na primer, ako je prvog aprila, kako je prenela Beta, izjavio: „Ni danas nema sednice Kriznog štaba, samo konsultacije“. Ili ako je 18. marta Vesić izjavio: „Na sednici Kriznog štaba tražiću ukidanje usvojenih mera“.

Krizni štab je, moguće, jedina legalna kovid žurka koja se bavi borbom protiv ilegalnih kovid žurki. I tamo su skoro svi pelcovani protiv korone, mada često izgleda da nisu baš svi pelcovani protiv ostalih pošasti savremene Srbije – neistina, muljanja, neodgovornosti, čiste savesti i tome sličnog.

Šeficu Kriznog štaba zato često pitaju: „Jes ti pelcovana?“, a valjda ne misle na koronu. I Vesića često pitaju: „Jes ti pelcovan?“, a garantovano ne misle na koronu.

Pa to i jeste ključno pitanje današnje Srbije: „Aman ljudi, jeste li vi pelcovani?“