Palminu „istinu o saobraćajki“ niko ne ispituje



Otvorena pretnja lidera Jedinstevene Srbije i prvog čoveka Jagodine Dragana Markovića Palme, koju je uputio vlasti tokom televizijskog gostovanja, tvrdeći da on "zna mnogo više o njima" i aludirajući da bi mogao da otkrije "ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba", ni posle dva dana nije skrenula pažnju istražnih organa. Zasad ni policija ni tužilaštvo nisu, bar zvanično, započeli ispitivanje ovih navoda, pa zbog toga javnost i dalje čeka odgovor na pitanje - o kom slučaju to jest kojoj nesreći je govorio Palma i zašto su njegova saznaja kompromitujuća za vlast? 

O Markovićevoj izjavi, koja u sebi ima elemnte više krivičnih dela, moralo je u roku od odmah da se pozabavi tužilaštvo i po službenoj dužnosti i zbog uznemirenja javnosti naloži da se ispitaju.

„Ja mnogo više znam o njima. I ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe“, kazao je Marković Palma.

S obzirom na to da se Marković već danima brani od optužbi za podvođenje maloletnica i žena, za šta ga je javno optužila Marinika Tepić, njegova izjava o kolima i pogibiji neke osobe nametnula utisak da je spreman da se obračunava teškom artiljerijom, ali i da mnogo toga zna. Međutim, tužilaštvo, bar zvanično, nije pokazalo intresovanbje za ispitivanje Palme.

„Da li će povodom Markovićeve izjave Više javno tužilaštvo u Beogradu da reaguje“, bilo je pitanje koje smo danas postavili toj instituciji, ali odgovor nismo dobili.

Ono što je takođe zanimljivo jeste i to što je srpska javnost, a pogotovu novinari, bili svedoci situacija u kojima tužilaštvo i policija munjevito reaguju i privode građane, na primer, zbog statusa na Fejsbuku, Tviteru ili negde drugde na Internetu.

Njihova reagovanja tada budu mahom okarakterisana kao ugrožavanje sigurnosti predsednika i pretnje njegovoj porodici, iako u većini slučajeva to očigledno nije bila istina.

Tako je na primer u julu 2019. godine uhapšena Aleksandra Janković Aranitović iz Šapca, koju je tužilaštvo teretilo da je putem Tvitera uputila pretnje predsedniku Srbije i njegovoj deci, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, nakon dvogodišnjeg suđenja, i šestomesečnog pritvora, oslobodio.

Dolovac da reaguje

Savo Manojlović rekao je u Utisku nedelje da mu se čini da je Palma rekao nešto što njemu deluje kao da ima saznanja o određenom krivično delu, jer je govorio o saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko stradao, a to je obično krivično delo.

„Ako on ima tih saznanja on to mora da prijavi tužiocu. Tužilac može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, ako on to ne uradi, Zagorka Dolovac ima rok do sutra da reaguje. Ako ona ne reaguje, mi ćemo u utorak da podnesemo krivičnu prijavu“, rekao je Manojlović.

Zagorka Dolovac, sad već tradicionalno, naravno nije reagovala.

Izvor: Nova.rs