Žaklina Tatalović: Pred otkaz su mi rekli da sam politički nepodobna"Htela sam čak i da se prebacim u zabavni program, da se sklonim na neko vreme. Nisam mogla da podnesem taj pritisak da zbog mog pitanja i mene neko neće dobiti platu. U jednom razgovoru mi je HR onda rekla da je odlučeno na vrhu kuće da sam ja politički nepodobna za tu televiziju i da je najbolje da se mi sporazumno raziđemo", otkrila je Žaklina Tatalović gostujući u "Novoj priči".

Novinarka N1 Žaklina Tatalović bila je gošća „Nove priče“, koja se emituje na zvaničnoj Fejsbuk stranici portala Nova.rs. Ovim povodom otvoreno je govorila o novinarskom poslu, a po prvi put je ekskluzivno ispričala kako je zapravo izgledao njen čuveni intervju s Anom Brnabić iz 2018. godine, te kako je uspela da na TV Prva, na kojoj je tada radila, emituje zabranjenu verziju razgovora s premijerkom. Otkrila je još i da je trpela mobing na televiziji, kao i da joj je pred otkaz rečeno da je politički nepodobna.

„Sa HR-om sam razgovarala jedno tri meseca. Prolazila sam kroz proces mobinga, mogu da citiram – govorili su da mi visi giljotina nad glavnom ako nešto pitam, i da moram da znam da na svojim leđima nosim dve firme, tada je Prva bila spojena sa B92. Ako se nešto desi, možda neće biti isplaćene plate ni Prvoj ni B92. To je pritisak koji dolazi na kraju, ostali pritisci su u međuperiodu“, rekla je Tatalović za „Novu priču“.

„Direktori znaju čime će se baviti televizija, ako pravimo News kanal, on mora biti bez kompromisa. Građanima mora da se predstavlja istina, da li će se tu neko reklamirati ili ne je druga stvar. Međutim, mi na Prvoj ulazimo u mod rada koji Aleksandar Vučić zahteva od 2016. godine. Ja sam od 2018. godine pričala sa HR-om o svemu šta se dešava, a ona meni priča da ne može ništa da uradi“, govori Tatalović.

„Htela sam čak i da se prebacim u zabavni program, da se sklonim na neko vreme. Nisam mogla da podnesem taj pritisak da zbog mog pitanja i mene neko neće dobiti platu. U jednom razgovoru mi je onda rekla da je odlučeno na vrhu kuće da sam ja politički nepodobna za tu televiziju i da je najbolje da se mi sporazumno raziđemo“, otkrila je ona.

Kako kaže, otpremninu nije uzela jer je od nje zahtevano da ćuti.

„Oni meni u tom trenutku nude otpremninu za mojih dvanaest godina, koliko sam radila na Prvoj televiziji – tamo sam bila najduže u tom trenutku. Nude mi i dodatan novac jer u tom sporazumnom ugovoru piše da ja ne smem da pričam kako to sve funkcioniše. Znači, ne bih smela da pričam o ovome da sam uzela novac. Ja nisam uzela optremninu jer smatram da Srbija treba da zna kako novinarstvo funkcioniše u ovom trenutku. Ja odlazim sa Prve i posle tri nedelje sam dobila konkretnu ponudu sa N1. Ja sam tek posle nekih pregovora, u junu te godine došla na N1“, ispričala je Tatalović.

„Otišla sam na N1 i stalno sam pitala ‘Je l ovo sme?’, bio mi je potreban proces dekontaminacije. Da li će neko nastradati zbog mojih vesti? Oni su mi rekli da se bavim novinarstvom i da je važno da radim u korist građana Srbije“, zaključila je ona u „Novoj priči.“

Izvor: Nova.rs