ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Sve je isto, samo Nebojše nemaZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Pre šesnaest godina, tada još mlađani i neiskusni Nebojša Stefanović javio se u Utisak nedelje kao gledalac sa lepim mišljenjem. Rekao je on tada da polaže velike nade u energiju Aleksandra Vučića i da veruje da će on biti sjajan gradonačelnik.

Šesnaest godina, nekoliko afera i pregršt opasnih poznanstava kasnije, u 2021. godini Nebojša se više ne javlja u Utisak. Dobro, ni predsednik više ne gostuje u istom, a nikad nije uspeo ni gradonačelnik da postane, ali nije u tome stvar.

Nebojša se u Utisak ne javlja zato što više nema tako lepo mišljenje o svom šefu Aleksandru Vučiću, i to toliko nema lepo mišljenje o njemu da je, izgleda, pokušao čak i da ga razšefi. Nema više ni šef Aleksandar lepo mišljenje o Nebojši, tako da je sve tu nekako došlo na svoje, po principu „Ni mi kod vas, ni vi kod nas“. Jedino nikako da istražni organi dođu do istražnog postupka protiv Nebojše. Problem je u tome što i jedan i drugi izgleda imaju i napismeno, crno na belo, zašto više nemaju lepo mišljenje jedan o drugom. Sad je samo pitanje čije je negativno mišljenje dokazivije i od toga zavisi da li će nadležni organi uraditi svoj posao.

Ali ostavimo to po strani i okrenimo se suštini. Predsedniku Srbije potreban je novi Nebojša iz Beograda. Bio mu je potreban neko ko će se opet javiti u Utisak, samo ovog puta ne da bi hvalio njega, već da bi kritikovao Dragana Đilasa, koji je bio gost. Taj neko nažalost više nije Nebojša iz Beograda, ali jeste Langura iz Milanovca.

Mlada nada Srpske napredne stranke, Janko Langura iz Gornjeg Milanovca, spada u red onih mladih nada koje nemaju problem ni sa čim što rade, pa ni sa tim da budu bleda kopija Nebojše Stefanovića. Jer podsetimo, u trenutku legendarnog Nebojšinog poziva on nije bio ni na vlasti, a kamoli na nekoj funkciji. Langura je, sa druge strane, i na vlasti - da, zvuči strašno - i na funkciji poslanika, ali mu to ne smeta da se prihvati telefona kad treba. Jedan je od onih kadrova kojima nije mrsko da botuju iz sve snage kako bi dokazali lojalnost, da li za tastaturom ili za telefonskom slušalicom. Кarijeru je započeo svađom sa Boškom Obradovićem u Gornjem Milanovcu na vratima gradske opštine. Zatim se istakao i sumnjivim prisustvom na protestima zbog policijskog časa prošlog leta, a danas iz pozicije poslanika radi sve što treba, osim možda onoga što bi poslanik trebalo da radi, da zastupa interese građana.
Кao takav, on je idealni kandidat za kasnovečernje nedeljne pozive u televizijskim emisijama, jer valjda nije dovoljno što se opozicijom bavi 24/7 u televizijskim prenosima skupštinskih zasedanja, pa treba to malo i pojačati i uključivanjem u živi program na mrskoj im luksemburškoj televiziji.

Svako vreme ima svog Nebojšu, a onom originalnom je rok trajanja istekao posle osam-devet godina. Pokvario se. Bio je on izuzetno lojalan, bio je spreman na najveće žrtve za svog šefa, ali problem je što je bio i ambiciozan. A ambiciozan je i mlađani Langura. Nažalost. I rok trajanja mu već uveliko teče.