Bakić: Vučić se plaši otkrivanja svojih veza sa koljačima



„Aleksandar Vučić gotovo osam godina sarađuje sa kriminalcima koje sada hapsi. Pouzdano se zna za veze između njegove porodice i navijača, najpre Aleksandra Stankovića, ubijenog vođe navijača Partizana, a kasnije Veljka Belivuka“, rekao je za Nova.rs sociolog Jovo Bakić.

Komentarišući medijski nastup predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, tokom kojeg je izneo niz morbidnih detalja, poput onih da je navodni vođa kavčana Radoje Zvicer tražio od saradnika da mu donesu ćevape od ljudskog mesa, Bakić je kazao da se šef srpske države odavno ne ponaša normalno.

“Objašnjenje je vrlo jednostavno – on sada mora da stvara buku kojom će zabušuriti činjenicu da su ti koji su činili te grozote zapravo godinama bili njegovi saradnici i da su obavljali prljav posao za njega. Novinari bi trebalo da postave pitanje odakle taj sukob između mesara ljudskog mesa i njihovog gospodara. Voleo bih da znam odgovor na to”, navodi Bakić.

Prema njegovim rečima, Vučić je gotovo osam godina sarađivao sa kriminalcima koje sada hapsi, te da se puzdano zna za veze između ubijenog vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka sa porodicom Vučić.

“Te prijateljske veze su poznate. Sada odjednom treba te ljude demonizovati. Naravno, ja verujem da su to zlikovci koji su činili to što predsednik SNS govori, ali njima je cilj da istovremeno pokažu da oni nisu zapravo pripadnici jednog klana koji vlada Srbijom. Zato imamo tu buku, bes, morbidnost, jer je potrebno zaplašiti sve nas koji nešto javno kritikujemo i poruka je da više to ne radimo”, smatra Bakić.

Na pitanje našeg portala da li je to razlog zbog čega ga je predsednik pomenuo u emisiji, Bakić je odgovorio potvrdno.

“Zašto bi me inače pominjao? Ja sada nisam aktivan u stranačkoj politici i nema nikakvog razloga da se plaši. Međutim, on se plaši zbog toga što ne zna šta da radi ukoliko ljudi stalno budu insistirali na njegovim ličnim vezama sa tim mesarima. Na tim ličnim vezama se mora insistirati, jer to je suština ovoga režima. Ti mesari, koji su trenutno pod udarom, nisu jedini zlikovci i mafijaši koji sarađuju sa režimom Aleksandra Vučića. Zbog toga ja i zovem taj režim autoritarno – mafijaškim. Vučić je autoritaran, a do srži je upleten u razne mafijške aktivnosti koje se sprovode u Srbiji i šire”, smatra Bakić.

„Vučić pokušava nenormalno da pretvori u normalno“

Bakić je rekao da morbidni detalji koje je predsednik Srbije izneo prethodne noći na televiziji sa nacionalnom frekvencijom nisu iznenađenje, jer se, kako kaže, Vučić u najmanju ruku ponaša – čudno.

„Svojim ponašenjem, on zapravo normalizuje nenormalnost. Najmoćniji čovek u državi se u, najmanju ruku, ponaša čudno. On priča sam sa sobom, sam sebi postavlja pitanja i na njih odgovara, preti svojim političkim neistomišljenicima i kritičarima, ljudima sa univerziteta, kulturnih ustanova – sve je to nenormalno ponašanje i to ne možete nigde da vidite”, zaključuje Bakić.